Sağlık Bakanlığı kanser farkındalık araştırması yaptı. Araştırmada vatandaşın kanserle ilgili bilgi düzeyinin düşük olduğu ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 25,3 ‘Kemoterapinin ne olduğunu bilmiyorum’ derken bu oranın radyoterapi için yüzde 50,1 olduğu belirtildi.
Meme kanserinde erken tanı ve tedavide önemli rol oynayan mamografinin ise kimler tarafından çektirilmesi gerektiği sorusuna katılımcıların sadece yüzde 0,9’u doğru cevabı verdi. Ayrıca katılımcıların yüzde 3,6’sı kanserin bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi.
ASİTLİ İÇECEK BAĞIMLISIYIZ
Araştırmada vatandaşların yüzde 71,7’sinin asitli içecek kullandığı ortaya çıktı. Sigara kullanımı yüzde 45,6 iken alkol oranının yüzde 18,1 olduğu aktarıldı. ‘Korunmak için neler yapıyorsunuz’ sorusuna katılımcıların yüzde 62,2’si ‘Sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorum’ cevabını verdi.
Yüzde 44,2’si sigara içmediğini bildirirken yüzde 36,3’ü güneşten korunmaya çalıştığını belirtti. Vatandaşlar kansere dair en önemli bilgi kaynaklarının TV olduğunu aktardı. Sağlık personellerinden bilgi edindiklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 20,6 oldu.
Kene ısırması 3’üncü sırada
Yapılan araştırmada vatandaşa en ölümcül hastalıkların hangisi olduğu soruldu. Vatandaşların yüzde 52,1’i kanserin ölümcül olduğunu düşünürken, yüzde 25,8 ile AIDS ikinci sırada geldi. Bu hastalıkları sırasıyla kene ısırması, domuz gribi ve kalp hastalıkları takip etti.
7 milyon insan ölüyor
Her yıl Türkiye’de 145 ile 164 bin kişiye kanser tanısının konulduğu bildirildi. Bu vakaların yüzde 90’nın ise 45 yaş üstü vatandaşların oluşturduğu vurgulandı. Dünya genelinde 12 milyon kanser tanısından 7 milyonunun ölümle sonuçlandığı belirtildi
Hangi tedavi ne işe yarar?
Kemoterapi: Hastalığa neden olan kanserli hücrelerinin ilaçla yok edilmesi metodu.
Radyoterapi: Kanserli hücrelerinin yok edilmesi için uygulanan ışın tedavisi.
Mamografi: Meme kanserinde erken tanı ve tedaviyi sağlayan bir çeşit röntgen filmi.