Medimagazin logo

Kamu hastaneleri 'işyeri hekimi' bulamıyor

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre 'çok tehlikeli' sınıfta yer alan kamu hastanelerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi istihdamı zorunlu hale getirildi.
Kaynak: ZAMAN
Kamu hastaneleri 'işyeri hekimi' bulamıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Kanuni zorunluluğa rağmen kamu hastanelerinin; çalışan tüm personelini yaptığı işin riskiyle ilgili bilgilendirecek ve eğitecek, gerekli tedbirleri alması için de yöneticileri uyaracak gönüllü işyeri hekimi sıkıntısı yaşadığı iddia edildi.

Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Bozkır, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde, Kamu Hastaneleri Birliği'nin tüm kamu hastanelerine yazı göndererek, gönüllülük esasına dayalı çalışacak işyeri hekimi aradığını, hastanelerin ise 'Gönüllülük esasına dayalı çalışacak işyeri hekimi bulunamadı' şeklinde cevap gönderdiğini iddia etti. Yasayla birlikte sektörlerin 'Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli' olmak üzere üçe ayrıldığını belirten Bozkır, kimyasal ve biyolojik riskin yüksek olduğu hastanelerin 'çok tehlikeli' sınıfta yer aldığını söyledi. Bozkır, "Devlet hastanelerinde işyeri hekimi yok. Trajikomik ama gerçek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı birbirinden habersiz. Çünkü çok tehlikeli sınıfta yer alan hastanelerde iş güvenliği uygulamaları yetersiz ya da yok." dedi. BİR-DER Başkanı Abdullah Bozkır, çok tehlikeli sektörlerde işyeri hekimi olmak isteyen doktorların 180 saati teorik, 40 saati de pratik olmak üzere 220 saatlik bir eğitime tabi tutulması gerektiğinin altını çizdi.

Bozkır, 6331 No'lu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun birinci maddesinin işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlediğine dikkat çekti. Bozkır, "Kanun, 'Verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren otuz gün içinde ödenir. İdari para cezaları tüzel kişiliği bulunmayan kamu kurum ve kuruluşları adına da düzenlenebilir' diyor, ancak kamu ve özelde birçok işveren sorumluluğunu yerine getirmiyor." dedi.

kamu
hastaneleri
'işyeri
hekimi'
bulamıyor
Yorum (17)
murat 124
30 saatine 400 mu 500 mu ne veriliyordu kamuda ..neden olsunlar ki..akil kari degil.. zaten son sinavda osym nin yaptigi basari %7 mi ne olmustu..simdi ek sinav hakki da yok..ugras dur.
0
Cevapla
ali akay
adam gibi verirsin ücretini hekim bulunur bu işin gönüllülüğü mü olur
0
Cevapla
BEKİR ÖNSOY
Sanki dünyada herkes gönüllülük esasına göre çalışıyor da işyeri hekimi gönüllü çalışmıyor gibi bir yazı olmuş bu. İşyeri hekimi evine ekmek götürmiyecek mi ? niye gönüllü çalışsın ? Ama parasını verirse çok rahat işyeri hekimide iş güvenliği uzmanı da bulabilir, bence burada sorun gönüllülük yani para .....
0
Cevapla
TAŞ MEDRESE
6331 sayılı iş sağlığ ve güvenliği yasası , “çok tehlikeli işyerlerinde 1.ocak.2013 tarihi itibarı ile ve tehlikeli işyerlerinde ise 1.ocak 2914 tarihi itibarı ile uygulama zorunluluğu” getirmiştir.. Türkiye’de Üniversiteler’de “hastaneler çok tehlikeli işyerleri ve kazan daireleri, atölyeler, mutfaklar tehlikeli işyerleri” statüsündedir.. Ne yazık ki,pek çok üniversite bu yasayı yok saymış ve hiçbir işlem yapmamıştır…Özel hastaneler, bugün neredeyse tamamına yakını iş sağlığı ve güvenliği birimini kurmuştur..ama Üniversite Hastaneleri’nde çoğunda hiçbir işlem yapılmamıştır.. Bu durum, ilkel bir mantıkla “bilimsel özerkliği,dükalık- kanun tanımamazlık-her şeyin en iyisini ben bilirim..” şeklinde geleneksel tek parti üniversiteleri hezeyanıdır.
0
Cevapla
tugrul
Ruhsal ve bedensel olarak her türlü hastalığa maruz kalma riski yüksek yüzlerce doktor, hemşire, personel ve temizlik işcisinin çalıştığı,envayi çeşit kimyasal madde ve dirençli bakterinin kol gezdiği hastanelerde işyeri hekimi olmak delilik boyutunda cesaret gerektirir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir