Medimagazin logo

İşte Türkiye’deki ilk 5 ölüm nedeni

Türkiye'de ölüm nedeni bilinen vaka sayısı 280 bin 531 olurken, bu ölümlerin 155 bin 274'ünü erkek ve 125 bin 257'sini ise kadınlar oluşturdu.
İşte Türkiye’deki ilk 5 ölüm nedeni
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk kez 2009 yılına ait Ölüm Nedeni İstatistikleri'ni açıkladı.

Ölüme sebep olan ilk beş hastalık grubu sırasıyla yüzde 39,9 ile dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 20,7 ile habis urlar, yüzde 8,9 ile solunum sistemi hastalıkları, yüzde 6,4 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar ve yüzde 4 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler olarak görüldü.

Ölüm nedenlerinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan kanserlerde; ilk beş sırayı yüzde 31,4 ile akciğer, yüzde 8,6 ile mide , yine yüzde 8,6 ile lenfoid ve hematopoetik tümörler, yüzde 6,3 ile kolon tümörü ve yüzde 5 ile pankreas tümörü aldı.

Bu arada, bugüne kadar ölüm istatistikleri ile birlikte üretilen ölüm nedeni istatistikleri, 2009 yılından itibaren ayrı bir istatistik olarak yayımlanmaya başlandı. Ölüm nedeni istatistikleri, tüm il ve ilçe merkezleri ile hekimi olan tüm yerleşim yerlerinde, hekimler tarafından görülen ölüm vakalarını kapsıyor. Bu vakalar için doldurulan ''Ölüm Belgesi'', hekimlerin bağlı bulunduğu sağlık kurumu aracılığıyla Türkiye İstatistik Kurumuna bildiriliyor.

2009 yılında ilk defa olmak üzere, ölüm vakalarında ölüme sebebiyet veren ve ölümle ilgili tüm hastalıklar alandan derlenirken, bu hastalıklar Uluslararası Hastalık Sınıflaması-10 (UHS-10);a göre kodlandı, ölümün altta yatan nedeni de Dünya Sağlık Örgütü kurallarına göre bulundu.
 

tüi̇k
ölüm nedeni
en sık ölüm nedenleri
türkiye
kanser
Yorum (5)
gölgelice
Bence böyle tasnifler yerine etiyolojiye yönelik tasnifler yapılmalı, obeziteye, sigarya, hijyene, zararlı gıdalara v.b. ilişkili hastalıklara bağlı ölüm oranı şeklinde yapılırsa daha faydalı olur kanaatindeyim. Değilse diğer sınıflamalar kader olarak algılanıyor da.
0
Cevapla
tebrik
ilk kez böyle bir bilgiye ulaştık. çok önemli bir bilgi. gelişmiş ülkeleri gelişmiş ülke yapan epidemiyolojik ve istatiksel çalışmalarıdır. bu çalışmalar genişlyerek devam etmeli
0
Cevapla
onkolog
kanserler arasinda nasil meme ve prostat olmaz. epidemiyolojik çalışmalar önemli ama dünyadan bu kadar farklı olması çok şaşırtıcı
0
Cevapla
doctor_july
TUİKin istatistiklerini ciddiye almayın arkadaşlar, çoğu defin ruhsatlarının ölüm sebebini hasta yakınına sorarak yada sağlık karnesine bakarak verildiğini bilin.
0
Cevapla
sibel tayga
istatistik doğru yapılmış olsa da,veriler kesinlikle yanlış,çünkü ÜLKEMİZDE çoğu kişinin ölüm nedenine kalp krizi yazılır,oysa ki bu ispatlanmış bir kalp krizi değildir,tahmini bir tanıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir