Medimagazin logo

İngiltere'de 'ithal doktor' rahatsızlığı!

İngiltere'de başta aile hekimleri olmak üzere hekimler arasındaki sıkıntılar yükselirken, Hükümet doktor ithalini daha da artırıyor. Ancak gelişmekte olan ülkelerden gelen doktorlarla ilgili rahatsızlıklar da mevcut
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İngiltere'de 'ithal doktor' rahatsızlığı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Guardian'da yayımlanan bir makalede İngiltere'nin sağlık sektöründeki personel açığını kapatmak için yurt dışından giderek artan sayıda doktor ithal etmesi eleştirildi.

Cerrah J Meirion Thomas tarafından yazılan makalede şunlara dikkat çekildi:

Çoğu doktor, düşük gelirli ülkelerden geliyor. Devam eden bu uygulama ciddi ahlaki ve etik soruları gündeme getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü kurallarında, “üye devletlerin kritik sağlık çalışanı sıkıntısı çeken gelişmekte olan ülkelerden sağlık profesyonellerinin aktif olarak işe alınması önlenmeli” denilmektedir.

2021'de Genel Tıp Konseyi'ne yeni kayıt yaptıranların %63'ü yurtdışından geldi. 7.377 İngiliz doktora karşın,  10.009 yabancı doktorun neredeyse tamamı Avrupa dışındaki düşük gelirli ülkelerden mezun geldi.

Bunun nedeni, birbirini takip eden Birleşik Krallık hükümetlerinin doktorları ithal etmenin kendi doktorlarımızı eğitmekten daha ucuz olduğunu fark etmeleridir. Birleşik Krallık'taki tıp fakültesi kontenjanları, binlerce hevesli öğrencinin zararına olacak şekilde, maliyet açısından katı bir şekilde sınırlandırılmıştır.

2016 ve 2021 yılları arasında İngiltere, yurtdışından 53.296 doktor ithal etti, ancak nerede çalıştıklarına dair hiçbir veri yayınlanmadı. NHS'de mi , özel sektörde mi çalışıyorlar, çalışmıyorlar mı yoksa yurtdışına transfer için GMC kayıtlarını mı kullandılar? O denetim yapılmalı.

Acil olarak Birleşik Krallık'ta daha fazla doktor yetiştirmeliyiz. Bu ölçekte yurtdışından doktorları ithal etmek, NHS'nin veya doktorların geldiği ülkelerin çıkarına değildir.

ithal doktor
ingiltere
hekim
aile hekimleri
Yorum (1)
uzman
bende bunları akıllı zannederdim bizimkilerle aynı kafadalar. daha çok doktor yetiştirmeliyiz diyorlar. zaten doktor şöyle yetişiyor ya ; fidanları tarlaya ekiyorsun 1 sene sonra doktor diye topluyorsun. var olan doktora nasıl bir değer biçelim diye kimsenin aklına gelmiyor. daha çok daha çok doktor
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir