Medimagazin logo

İngiltere, ilk CRISPR tabanlı gen tedavisini onayladı

Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Hizmetleri Düzenleme Kurumu, orak hücre hastalığı ve talasemiyi tedavi etmek için ilk CRISPR tabanlı gen terapisi olan Casgevy'yi onayladı. Bu öncü tedavi, genetik kan bozukluklarından muzdarip binlerce kişinin hayatını değiştirebilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İngiltere, ilk CRISPR tabanlı gen tedavisini onayladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - İngiltere İlaç ve Sağlık Hizmetleri Düzenleme Kurumu, dönüm noktası niteliğindeki bir kararla, CRISPR gen düzenleme teknolojisini kullanarak orak hücre hastalığı ve talasemi için dünyanın ilk gen terapisi tedavisi olan Casgevy'ye onay verdi. Bu onay, Birleşik Krallık'ta binlerce kişinin bu zayıflatıcı genetik kan hastalıklarından potansiyel olarak kurtulmasının yolunu açıyor.

Orak hücre hastalığı ve talasemi, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobindeki genetik mutasyonlardan kaynaklanır. Genellikle Afrika veya Karayip kökenli bireylerde görülen orak hücre hastalığı, kırmızı kan hücrelerinin hilal şeklinde olmasına neden olarak şiddetli ağrı ve organ hasarına yol açar. Çoğunlukla Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu kökenli insanları etkileyen talasemi, düzenli kan nakli ve ömür boyu ilaç tedavisi gerektiren şiddetli anemiye neden olur.

Milyonlarca hastaya umut olabilir

Casgevy, hastanın kemik iliği kök hücrelerindeki sorunlu geni değiştirerek vücudun işlevsel hemoglobin üretmesini sağlar. Bu, hastanın kemik iliğinden kök hücrelerin çıkarılması, genin bir laboratuvarda düzeltilmesi ve ardından hücrelerin hastaya yeniden aşılanmasıyla elde edilir. Klinik çalışmalar, tedavi edilen hastalarda ağrı ve transfüzyon gereksinimlerinde önemli bir azalma ile umut verici sonuçlar gösterdi.

Ancak Casgevy gibi gen tedavilerinin yüksek maliyeti, özellikle en çok ihtiyacı olanlar için erişilebilirlikleri konusunda endişelere yol açıyor. Vertex Pharmaceuticals, İngiltere'de tedavi için henüz bir fiyat belirlemedi ancak uygun hastalara sunulması için sağlık yetkilileriyle birlikte çalışıyor.

Bu onay, gen terapisinde kritik bir adımdır ve özellikle Afrika ve Hindistan gibi orak hücre hastalığının daha yaygın olduğu bölgelerin yanı sıra Afrika, Orta Doğu ve Hint kökenli insanlar arasında dünya çapında milyonlarca kişiye umut vermiyor.

crispr
ingiltere
gen tedavisi
kan bozukluklari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir