Medimagazin logo

İlk kez görüntülendi

Fransız bilim insanları, sıtma taşıyan bir sivrisineğin iğnesini damara sokmasını ve kanı emmesini ilk kez görüntüledi.
 İlk kez görüntülendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nden araştırmacılar, uyuşturulmuş durumdaki bir fareyi mikroskop altına yatırarak özel bir yöntemle kan damarlarını kameraya aldı. Laboratuar ortamında sıtmalı bir sivrisineğin fareyi ısırması sağlandı. Sivrisineklerin iğnelerini soktukları an kan emmeye başlamadıkları, damarı bulmalarının dakikalar alabildiği ortaya çıktı. Sivrisineğin inanılmaz derecedeki esnek ağız yapısının doğru açıyla kan damarını hedef alabildiği de görüldü.

Araştırma ekibi, sivrisinek salyalarına karşı bağışıklık kazanmış değişik hayvanları kullanarak sivrisineklerin farklı davranışlarda bulunup bulunmadıklarını anlamaya çalışıyor. Bunun için de bir fareye, sivrisineğin salyasını tanıyan antikorlar aşılandı. Sivrisineğin ağız yapısının ısırma esnasında antikorlarla etkileşime girdiği görüldü. Küçük kan damarlarına ulaşamayan sivrisineğin bu sefer büyük kan damarlarını araştırdığı ve bulduğu görüldü.

Deneyler sırasında bir sivrisineğin kan emme süresinin ortalama 4 dakika olduğu belirlendi. Kırmızı kan hücrelerinin sivrisineğin ağzına adeta hücum ettiği tespit edildi. Kanın çekilmesi esnasında damarın çöktüğü, bazen hasar gördüğü ve kanın etrafa yayıldığı görüldü. Sivrisineğin bir kan havuzuna dönüşen bölgeden saniyeler içinde beslenebildiği belirtildi.

Görüntülerin incelenmesi ile elde edilen sonuçlar, sıtma başta olmak üzere sivrisinek sokması ile yayılabilecek hastalıkları önlemeye ve gelecekte yapılacak benzer araştırmalara yardımcı olacak.

 

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

i̇lk
kez
görüntülendi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir