Medimagazin logo

'İğne yaptırmak orucu bozar mı'

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Yozgat Müftülüğü bünyesinde bulunan 190 Alo Fetva Hattı'nı arayan çok sayıda vatandaş, oruçla ilgili sorular soruyor.
'İğne yaptırmak orucu bozar mı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Günde yüzlerce kişi Alo 190 Fetva Hattı'nı arayıp çeşitli konularla ilgili fikir alırken, Ramazan'ın başlamasıyla birlikte oruç sorularında artış yaşandı. Yozgat'ta 190 Alo Fetva Hattı'na gelen soruları yanıtlayan Şube Müdürü Muhammed Zeyd Özer, hattın Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından dini konularda vatandaşlardan gelen soruları cevaplandırmak üzere kurulduğunu söyledi. Yozgat'ta da aynı şekilde hizmete giren Alo Fetva Hattı'na birtakım sorular geldiğini ifade eden Özer, "Çok sayıda soru geliyor. Ramazan ayı dolayısıyla bugünlerde oruç konusunda sorular yöneltiliyor. Kan aldırmak orucu bozar mı, diş çektireceğim ne yapmalıyım veya ruj orucu bozar mı, ağız içerisindeki tükürüğü yutmak orucu bozar mı, diye soruyorlar. Göz damlası kullanmak, buruna damla damlatmak gibi konularda birtakım sorular geliyor. Bizde elimizden geldiği kadar vatandaşlarımızı aydınlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Göz damlasının orucu bozmayacağını, bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu kararlarının ortaya çıktığını, herhangi bir sakıncasının olmadığını belirten Özer, "Burun damlası şüpheli olduğu için, biz şüpheli şeylerden sakındığımızdan dolayı çok acil değilse iftardan sonra veya sahurdan önce damla kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Diş çektirme konusunda boğazdan aşağıya herhangi bir şey gitmediği takdirde dişte kullanılan morfin veya başka şeyler orucu bozmaz. Burada asıl olan diş konusunda boğazdan aşağıya gitmemesidir. Kan aldırmak da orucu bozmaz, iğne vurulmak, insülin iğnesi yaptırmak gibi konularda da Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı var, herhangi bir sıkıntı yok. Ancak vurulacak iğne vitamin türü vücuda direnç verecek iğne ise o konuda sıkıntı var. O yapılan iğnenin orucu bozacağı yönünde alimlerin görüşü var ama sağlık yönünden yapılacak iğnede herhangi bir sıkıntı yok. Oruçlu iken iğne vurulma konusunda iki türlü görüş var. Birincisi sağlık yönünden yapılan iğnelerde herhangi bir sıkıntı yok, orucu bozmaz. Vitamin konusunda yapılan iğne var ise, bile bile yapıldıysa bu kefaret gerektirir" diye konuştu.

'i̇ğne
yaptırmak
orucu
bozar
mı'
Yorum (4)
şahin öztürk
Oruçluyken diş çekilmez çünkü aç karnına diş çekilmez..Çektirirseniz hipotansiyona bağlı olarak 1 saat kendinize gelemezsiniz.Ayılıp bayılırsınız.Kendinize gelmeniz içinde orucunuzu bozmanız gerekir.. Çok şüpheli konularda da çok fazla tereddüte ve ona buna soru sormaya gerek yok..Çünkü dinimizde ameller niyetlere göredir..Sizin kalbiniz niyetiniz ne diyorsa yüce mevlam onu kabul eder..Çok fazla şekilci olmaya gerek yok..
1
Cevapla
Frankie Bellevan
iğne yaptırmanın orucu bozup bozmadığını bilmem ama o iğneyi hazırlayan her kimse adama orucunu bozdurur.
2
Cevapla
unal
Bence bozar. vücuda birşey giriyor sonuçta ve vucut bundan istifade ediyor. bozması lazım. arap ülkelerinde bozuyor. bizde bozmaz demişler. enteresan.
1
Cevapla
bg
O kadar saçma bir sebep göstermiş ki: buna göre sağlık için hap kullanmak da bozmaması gerekir. sonra iğne dediğiniz şey saf ilaç değil içinde ilaçtan kat kat fazla su var. Vitamini verince bozuluyorsa suyu verince zaten bozulur.mikdarı az denirse; o zaman ağızdan o kadar su içince de bozulmayacak mı? Kaldı ki su da ilaç olarak kullanılabilir. dehidratasyon gelişmiş insana su verilir. dehidratasyonun belirtileri ağız kuruluğu falan gibi belirtilerle başlar.Şimdi ben ağzım kuruduğunda biraz tansiyonum düştüğünde suyu ilaç niyetiyle içersem yada serum olarak verilirse bozulmayacak mı? Sonuç olarak akıl akıldan üstündür. sen öyle dersin ben böyle derim başkası da bunların ikisinide çürüten şeyle söyleyebilir. bu yüzden bu konular senin benim, Alinin, Velinin söylediğine göre olmaz. İmam-ı azam, İmam-ı şafii gibi müçtehidlik seviyesinde olanların söyleyebileceği şeyledir bunlar. Böyle ehil alimlerin kitaplarına bakarsanız eğer orada oruç için sadece gıda olanların değil deva olan şeylerin de orucu bozacağı,yaraya konan ilacın da orucu bozacağı yazılıdır. Yine bu kitaplar baktığımızda Hasta olanların zaten oruç tutmayabilecekleri ve oruçlarını bozup sonra kaza edebilecekleri yazılıdır. eğer bir adam iğnelikse durumu ciddidir diyebiliriz. karedeşim orucunu iyileşince tut.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir