Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Sağlık Bakanlığı olarak tıbbi tedavi hizmetlerinde iyi bir standart tutturduklarını belirtti.
1. Uluslararası Tıbbi Sosyal Hizmet Kongresi için Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Manavgat Devlet Hastanesinde incelemelerde bulundu.
Hastane hakkında Başhekim Dr. Mehmet Kuru ve Başhemşire Müzeyyen Hatipoğlu’ndan bilgi alan Şencan, hastanelerdeki hizmette güleryüzlü olmanın esas olduğunu ifade etti.
HEMŞİRELERİN 24 SAAT NÖBET TUTMASI
Hastanede hemşirelerin 24 saat nöbet tutuğunu öğrenen İrfan Şencan, uygulamanın kaldırılmasını istedi ve “Hangi insan 24 saat verimli olabilir? Onun yerine en fazla 16 saat olmak üzere yeni nöbet uygulamasına geçin” dedi.
İncelemelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İrfan Şencan, Sağlık Bakanlığı olarak toplam kaliteye önem verdiklerini, hastaların daha iyi hizmet gördükleri ve güler yüzle karşılandıkları sağlık kurumlarını tercih ettiklerini gözlemlediklerini, kendilerinin de bu konuyu önemsediklerini anlattı.
Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde görev yapan tüm personelin eğitime tabi tutulduğunu belirten Şencan, şöyle konuştu:
“Sağlık Bakanlığı olarak tıbbi tedavi hizmetlerinde oldukça iyi bir standart tutturduk. Güler yüz ve hastalara davranışlar konusunda güvenlik görevlilerimizden başlayarak bizimle çalışan bütün personeli eğitiyoruz. ‘Özel hastanelerde hastalara daha iyi muamele ediliyor. Daha güleryüzlü davranılıyor’ şeklindeki algıyı kırdık. Biraz önce diyaliz merkezinde sordum. Bizden giden diyaliz hastası yokmuş ama özel hastanelerden bize gelen hasta var.”
“Türkiye sağlık turizminde dünyada ilk 10 ülke arasında”
Kısa süre öncesine kadar sağlık turizmi konusunda bir mevzuat bulunmadığını, ancak bazı ülkelerle ikili anlaşmalar olduğunu anlatan Şencan, mevzuat olmaması nedeniyle fiyatlandırma yapılamadığını, ancak mevzuatın yürürlüğe girmesiyle birçok konunun aydınlığa kavuştuğunu söyledi.
Hedeflerinin sağlık turizminde Türkiye’nin dünyadaki ilk beş ülke arasında yer alması olduğunu bildiren Şencan, “Türkiye sağlık turizminde dünyada ilk 10 ülke arasında görünüyor. Ama bu yetmez, biz ilk 5 ülke arasında yer almalıyız. İsrail, Hindistan gibi ülkeler bizim rakibimiz olmamalı” diye konuştu.
Avrupa ülkelerinde MR ücretinin yaklaşık 250 avro olduğunu, Türkiye’de ise 30 avro olduğunu kaydeden Şencan, “Her devlet kendi vatandaşları için sağlık harcamalarını sübvanse eder. Ama yabancıları sübvanse etmek gibi durumu yoktur. Yabancılar için MR ücreti ise yaklaşık 60 avro civarında. Yine de 250 avrodan çok düşük bir rakam” dedi.
Devlet hastaneleri olarak sağlık turizminin tamamında olmak istemediklerini söyleyen Şencan, devlet hastanelerinin de sağlık turizminden yararlanması için Sağlık Bakanlığının gerekli düzenlemeleri yapacağına dikkati çekti.