PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) üye ülkelerde yaptığı bir araştırma, günümüzde sanayi ülkelerinde yaşayan her iki kişiden birinin aşırı şişman, her altı kişiden birininse obez olduğunu ortaya koydu. Raporda önlem alınmaması ve tahminlerin doğru çıkması halinde 10 yıl içinde, aralarında ABD, Avustralya ve İngiltere’nin de bulunduğu bazı ülkelerde toplam nüfusun üçte ikisinin aşırı şişmanlardan oluşacağı uyarısında bulunuldu.
‘Fazla kilo’nun halk sağlığı ve ekonomik açıdan ülkelere büyük yük getireceği kaydedilen rapora göre, aşırı şişmanların en çok olduğu ülkeler Meksika ve ABD. 2008 verilerine göre ABD’de dört kadından üçü, üç erkekten ikisi aşırı kilolu. ABD’li ergenlerin de üçte biri obez. Obeziteyle mücadele pek çok ülkede sağlık bütçesinin yüzde 1 ile 3’lük bir kısmına denk gelirken, bu oran ABD’de yüzde 5’le 10 arasında.
Türkiye’nin yüzde 15’i
Türkiye’den alınan 2008 verilerine göreyse nüfusun yüzde 15’i obez, yüzde 48’i aşırı kilolu. OECD ülkeleri arasında obezite oranının en düşük olduğu ülkeyse yüzde 3’le Japonya.
OECD ülkelerinin çoğunda kadınlar erkeklerden daha kilolu ama bir yandan da erkeklerdeki obezite oranı kadınlardakinden daha hızlı artış gösteriyor.
Araştırmada ayrıca obezitenin yoksul ve az eğitimli kesimde daha yüksek olduğu da belirlendi. Bu sosyal pariteler çocuklarda obezite oranları için de geçerli.
Hükümetlere öneriler
OECD, obezite oranlarındaki artışı gıda üretimindeki değişim sonucu kalori değerlerindeki farklılaşmaya, fiziksel aktiviteyi azaltan yaşam ve çalışma koşullarına, stres seviyelerinin ve çalışma saatlerinin artmasına bağlıyor. Hükümetlere de önerileri var: İnsanlar yaşam tarzını değiştirmeye teşvik edilmeli, herkese sağlık eğitimi ve doktorlar tarafından sağlık danışmanlığı verilmeli...
Beden kitle endeksi (BMI) sonucu 30 çıkanlar ‘obez’ tanımına giriyor. BMI, kişinin kilosunun, boyunun iki katına bölünmesiyle hesaplanıyor. (dpa)