Medimagazin logo

Hekime müracaatta ilk 10’dayız

Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılı sağlık istatistikleri yayınlandı. İstatistik verilerine göre 2011 yılında Aile Hekimleri dahil tüm sağlık kurumlarına başvuran kişi sayısı 611 milyon olarak kayıtlara geçti.
Hekime müracaatta ilk 10’dayız
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA - OECD ülkelerinin ortalamasına bakıldığında kişi başı hekime müracaat sayısı 6,5 iken ülkemizde kişi başı hekime müracaat oranı ortalama 8 oldu. Hekime başvuru oranına bakıldığında yılda 13 kez ile Japonya listede birinci sırada yer alırken ülkemiz Almanya, Belçika ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerin üzerinde yer aldı.

HEKİM-HEMŞİRE SAYISINDA KARNEMİZ ÇOK KÖTÜ

100 bin kişiye düşen hekim ve hemşire sayısında OECD ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye’nin karnesinin çok kötü olduğunu belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş “Yunanistan’da 100 bin kişiye 535, Belçika’da 423, İspanya’da 376, Almanya’da 348, Fransa’da 342 hekim düşerken Türkiye’de ise bu rakam 159 olarak yer almaktadır. Bu rakamlara göre ülkemiz Tacikistan, San Marino ve Karadağ’ın bile gerisinde kaldı. Sendika olarak yaptığımız araştırmalarda sağlık alanındaki istihdam açığından her zaman bahsettik. Bu açık öylesine fazla ki bunun kapatılması için istihdam edilmeyi bekleyen tüm sağlık personellerinin KPSS’ye girmesine bile gerek yoktur. Ülkemizdeki hekim sayısının 126 bin, hemşire sayısının ise 125 bin olarak kayıtlara geçtiği görülmekte. Tüm sağlık çalışanlarının toplamı ise 670 bin. On yıl önce sağlıkta 375 bin kişi istihdam ediliyordu. Geçen on yıllık sürede talebin 3 kat artmasına karşın istihdam oranı bir kat bile artmamış. Sağlık alanındaki istihdam sorununu çözmek için bu alanda personel yetiştiren lise, yüksekokul ve fakültelerin sayısının arttırılması gerekir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, Maliye’den olabildiğince fazla kadro ihdas ederek istihdam edilmeyi bekleyen kişilere yönelik her ay yapacağı mesleki yeterlilik sınavı ile bu alandaki personel yetersizliğini gidermelidir. Sağlık hizmetlerinin sorunsuz bir şekilde sürdürülebilmesi için Bakanlığın istihdam politikalarına daha çok önem vermesi ve yapılacak planlamaların buna göre şekillendirilmesi gerekmektedir” dedi.

KPSS’nin kaldırılarak mesleki yeterlilik sınavı ile personel alımının özel hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları için de önemli bir avantaj sağlayacağını ifade eden Memiş, kamuya geçilmesinin önlenmesini isteyen özel sektör yöneticilerinin sağlık çalışanlarının sosyal ve ekonomik durumlarını da bu sayede iyileştirmesi gerektiğini kaydetti.

VATANDAŞ TALEBİ ON YILDA 3 KAT ARTTI

İstatistik verilerine bakıldığında tüm sağlık kurumlarına on yıl önce başvuru sayısı 200 milyon iken bugün bu rakam 610 milyona ulaşarak üç kat arttı. 2011 yılında sadece hastanelere başvuran kişi sayısı ise 338 milyon kişi olarak istatistiklerde yer aldı.

hekime
müracaatta
ilk
10’dayız
Yorum (4)
SD
Hem az sayıda sağlık personeli ile çok hasta bak. Hem de çok hekimi olan ülkelerden daha az ücret al. Hem dayak ye hem dövül, Hem de yüklü tazminatlar ödemeye mahkum ol, Hem de muayenehane ve diğer hakların alınsın. Ben gizli grevdeyim. Çalışıyor görünüp minimum düzeyde çalışacak ve minimum riske gireceğim. Çünkü mecburum.
0
Cevapla
mk
Sayın sendika başkanı çalışanların mı yoksa kamunun mu temsilcisi? Bu kadar az personelle 10. sırada hizmet üretmenin bedelini sağlık personelleri şiddet, meslekten bıkınlık, mali kayıplar, yetersiz ücretler, kötü çalışma koşulları vb pekçok mağduriyet ile ödemedi mi? Halen ödemiyor mu? Sendika bununla ilgili ne yapmış acaba? Açılacak tıp fakültesi hesabı yapmaktansa sağlık çalışanı sendikası olduğunu iddaa edenler bu konuyla ilgilenmeli.
0
Cevapla
H.U
Hele birde ilaç kullanma seviyemize bakın. açık ara birinciyiz. Ben ilacım diye ortaya çık, adamı bile yer yutar bu millet..
0
Cevapla
murat
Ucuz,değersiz,beleş,kolay olunca artar tabii...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir