Medimagazin logo

Hekim açığı var demek yerine hekimi gereksiz işlemlerle meşgul etmesek?

Kaynak: www.tahud.org.tr
Hekim açığı var demek yerine hekimi gereksiz işlemlerle meşgul etmesek?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

"İlaç yazdırma” adı altında toplanabilecek talepler aile hekimlerine yapılan başvurular içerisinde önemli bir yere sahiptir. Çoğunlukla da günlük başvuru nedenleri içerisinde birinci sıradadır. İlaç yazdırmalar içerisinde önemli bir bölüm kişinin uzun süre (bazen ömür boyu) kullanacağı ilaçların yazılmasıdır. Bunlar dışında kişinin kendi kendine, komşu, eczacı önerisiyle aldığı ilaçların parasını cepten vermemek için hekime yazdırıp parasını SGK’ya ödetme amaçlı başvurulara da rastlanmaktadır.

 

İkinci tür başvurular hekim inisiyatifiyle önlenebilecek durumlardır ancak birinci tür başvuruların hekimlerin zamanını boşa harcamasının önüne geçilmesi için önlemler alınmalıdır. Kronik hastaların ilaçlarının her bitişinde hekim kontrolü çoğu kez gereksiz olmakta, hatta paket içerisindeki ilaç sayıları değişken olduğundan 3 – 4 gün arayla bitebilen ilaçların yazılması gerekmekte hem hastanın hem de hekimin zaman kaybı yaşamasına neden olmaktadır.

 

Kendisi hekime gelemeyen hastalar için durum daha da vahimdir, yöneticiler kendisi gelemeyen hastaya hekimin gitmesi gerektiğini belirtmektedir. Ama evinde görüp reçete düzenlediğiniz hastanın yakını birkaç gün sonra gelip ilacın günü gelmemiş yeniden yazılması gerekliymiş dediğinde tekrar gidip o hastayı görmek hangi akıl ve mantıkla açıklanabilir? Birçok hekim bu durumda hastayı görmeden ilacı yazmaktadır ama bu durum da nedense suç olarak kabul edilmektedir.

 

Başta Bakan olmak üzere Sağlık yöneticilerimiz her fırsatta hekim sayısının yetersizliğini dile getirmekte, hekim sayısını arttırmak gerektiğinden bahsetmektedirler ama nedense sayıları az olan hekimleri gereksiz işlerle meşgul etmekten vazgeçmeyi akıllarına getirmemektedirler. Çok basit SUT düzenlemeleriyle sorun çözülebilir. Gereken bilişim alt yapısı zaten hazırdır. 

 

Öneriler:

  1. İlaç kullanım raporu uygulaması kaldırılmalıdır. Onun yerine belli tanı ve/veya ilaç grupları için katılım payı muafiyeti ve/veya daha düşük katılım payı uygulaması gelmelidir.
  2. Her hekim hastasının bir sonraki kontrolünü planlamalı ve o zamana kadar geçerli olacak son kullanma tarihli reçete düzenlemelidir. Bu tarih gelinceye kadar hasta her ay ya da her ilacı bittikçe yeni reçete gerekmeden eczaneden ilacını alabilmelidir. Hekim reçete son kullanma tarihini elektronik ortamda her zaman değiştirme ya da sonlandırma hakkına sahip olmalıdır. 
  3. Hiçbir hekim bir başka hekimin reçetesini yeniden yazmak veya tekrarlamak durumunda kalmamalıdır. Zaten bunu yapmak zorunda değildir ama “durumunda” da kalmamalıdır.  
  4. Hastaya tedaviyi düzenleyen hekimden başka bir hekimin izlemi yapacağı durumlarda izlemi yapması istenen hekim epikrizle bilgilendirilmeli, o da tedavi ve izlemde mutabık kalırsa hastayı izlemeli ve gereğinde reçete düzenlemelidir. “Bu ilacı 6 ay kullanacaksın, her ay git aile hekimin yazsın” tarzı söylemler sona ermelidir.

 

Dr.Ruşen Topallı-www.tahud.org.tr

hekim
açığı
var
demek
yerine
hekimi
gereksiz
işlemlerle
meşgul
etmesek?
Yorum (9)
A.K.
E sayın aile pratisyenleri siz de ''ilaç yazmam,nöbet tutmam,onu yapmam,bunu yapmam''.Ne yaparsınız söyleyin bi Allah aşkına...
0
Cevapla
HAKAN AKYÜZ
Sn Dr.Ruşen Topallı çok önemli ve doğru bir konuya temas etmiş.Gereksiz işleri azaltmak gerekir.Hem hastanın mağduriyetini de gidermiş oluruz.
0
Cevapla
türkay özcan
Yeni SGK uygulamaları ile malzeme TİTUBB kaydı varmı,ödemesi varmı,SUT fiyatının altındamı üstündemi,hastanede yatak varmı, gerekli araç gereç temini ve gereksiz hasta tacizi ve siyasi bürokrat baskısı (özel ayağa çağırmalar gibi)ile ugraştıracaklarına doktor sadece hasta baksa ülkede fazla bile doktor vardır. Saygılarımla
1
Cevapla
Cüneyt Beyaz
Ülkede hekim sıkıntısı var ancak vaktimizi sadece hasta muayenesi için ayırabilirsek,aile hekimliğinde sevk mecburiyeti işine başlamak için bir adım armış olunur. Ülkemizde atama bekleyen yüzbinlerse yardımcı sağlık personeli var.Hekimleri bilgisayar başına kitleyen sistemler kolaylık sağlıyor görünsede,her işi hekimin yapmasını ve vaktini almasına neden oluyor.Bu işlerle uğraşan tıbbı sekreterlerin olması hekimin vaktini daha iyi kullanmasını sağlayabilir
1
Cevapla
aydin sinal
yalniz hekimleri degil eczahaneleride gereksiz islemlerle mesgul etmemek lazim,Türkiyeye geldigimde arkadaslarin eczahanelerinde gördügüm luzumsum islere hayret ediyorum,hem hastaya meram anlatacan,ilaci tarif edeceksin,compiturdan arama yapacan,muayene ücreti vermek istemeyen hastayi razi edecen.....v.s. kalfa haric 2-3 kisi sadece bu isle mesguller,eczaci hanim zaten gelmez kasada oturan beyi sadece para alir-verir bunlarda ayri bir senaryo
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir