Medimagazin logo

"Hedefimiz hastalık sıklığını milyonda 1'in altına indirmek"

Türkiye Ulusal Verem Savaş Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, ''Hedefimiz, Dünya Sağlık Örgütü'nün tüm dünya için belirlediği 2050 yılında hastalık sıklığını milyonda 1'in altına indirmek'' dedi.
"Hedefimiz hastalık sıklığını milyonda 1'in altına indirmek"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dr. Zeki Kılıçarslan, Kayseri'de düzenlenen Verem Savaş Dernekleri Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, veremin dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini vurguladı.

Dünyada 8-9 milyon insanın her yıl vereme yakalandığını ve bir milyona yakınının bu hastalıktan öldüğünü vurgulayan Kılıçarslan, şu bilgileri verdi:

''Türkiye, verem sağlığı açısından Orta Avrupa ülkeleri düzeyindedir. Dünyada halen ortalama 100 binde 125 olan verem sıklığı, Türkiye'de 100 binde 24 civarındadır. Türkiye bu göreceli başarılı duruma devletin ve başta Verem Savaş Dernekleri olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının başarılı mücadelesi ile gelmiştir. Şimdi hedefimiz bu başarılı durumu daha da iyileştirerek Dünya Sağlık Örgütü'nün tüm dünya için belirlediği 2050 yılında hastalık sıklığını milyonda 1'in altına indirme hedefini çok daha önce yakalamak. Veremden tek bir ölümün olmadığı bir dünya istiyoruz.''

İlaçlara dirençli tüberküloz hastalarının hastalığı başka insanlara bulaştırmadan erken dönemde tanısı, düzenli tedavisi ve takibi için özel bir kontrol programı geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçarslan, şöyle devam etti:

''Uluslararası ilişkilerin artması ile çeşitli ülkelerden başta İstanbul olmak üzere Türkiye'ye bazen HIV ve dirençli tüberküloz basili taşıyıcısı da olan hasta göçmenlerin gelişi giderek artmaktadır. Bu riskin kontrol altına alınması için özel bir programın geliştirilmesi ihtiyacı giderek önem kazanmaktadır. Cezaevlerindeki tüberküloz vakalarının erken tanısı ve tedavisi konusunda Sağlık, İçişleri ve Adalet bakanlıkları arasında yapılmış protokolün gereklilikleri kesintisiz olarak yerine getirilmelidir.''

Toplantıya Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Sivas, Nevşehir, Niğde, Erzincan, Elazığ ve Kahramanmaraş'tan dernek temsilcileri katıldı.

"hedefimiz
hastalık
sıklığını
milyonda
1'in
altına
indirmek"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir