Medimagazin logo

G20 ülkelerine 'Bilim Raporu'

Bilim20 (Science20 - S20) kapsamında son olarak 26-27 Ağustos tarihlerinde Hindistan’ın Gandhinagar şehrinde G20 Bilim Başdanışmanları Yuvarlak Masa Toplantısı gerçekleştirilecek. Yıl boyunca düzenlenen S20 toplantılarının sonucu olarak hazırlanan “Bilim20 Bildirisi” ise 9-10 Eylül 2023 tarihinde G20 ülkelerinin liderleriyle de paylaşılacak
G20 ülkelerine 'Bilim Raporu'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2017 yılından bu yana G20 ülkelerinin ulusal bilim akademilerini bir araya S20 toplantılarının 2023 yılında teması “Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kalkınma için Yıkıcı Bilim” olarak belirlendi ve yıl boyunca Hindistan'ın 5 farklı şehrinde ve aynı zamanda online olarak da gerçekleştirilen toplantılarla “Evrensel Bütünsel Sağlık, Daha Yeşil Bir Gelecek için Temiz Enerji ile Bilimin Toplum ve Kültürle Bağlantısı” şeklinde üç ana başlık üzerinde duruldu. 

Bilim akademilerinin dünyanın sorunlarına çözüm önerileri 

Hindistan’ın 2023 yılı süresince G20 liderler zirvesinin dönem başkanlığını ve aynı zamanda zirvenin S20 de dahil tüm alt komisyonlarının liderliğini yürüttüğünü hatırlatan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, tüm toplantılarda Türkiye’yi TÜBA’nın temsil ettiği bilgisini verdi. 

Başkan Şeker, Bilim20 Bildirisi hakkında şu ifadeleri kullandı:

 “Bildiride üzerinde durulan konulardan biri de enerji. Enerji insani ve ekonomik kalkınmanın temelini oluşturuyor yani enerji kalkınmanın olmazsa olmazı. Fakat aynı zamanda baskın enerji sistemleri iklim değişikliğine ve diğer olumsuz çevresel ve sağlık etkilerine katkıda bulunuyor. Bilimin elindeki en iyi verileri temsil eden Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2019 yılında enerji, ulaşım ve sanayi sektörlerinin toplam 59 Gigaton Karbondioksit (GtCO2) doğrudan emisyonunun %72’sine katkıda bulunduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (Sustainable Development Goal, SDG) 7 olarak kabul edilen temiz ve uygun fiyatlı enerji, insanlığın sürdürülebilir geleceği için elzem ve bu nedenle acilen ele alınması gerekiyor. Konuyla ilgili  çözüm önerileri ve bu önerilerin hayata geçirilmesi noktasındaki iş birliği planları Bilim20 Bildirisinde detaylıca anlatılıyor.” 

 

Hedeflerden biri sağlıklı yaşam süresini uzatmak

Rapordaki başka bir başlığın ise Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden biri olan herkes için sağlıklı yaşam süresini uzatmak ve tüm yaşam boyunca refahı desteklemek olduğunu söyleyen Başlan Şeker şöyle devam etti:

 “Ulusal ve küresel düzeyde ekonomik ve sosyal kalkınma sağlığın iyi olmasına bağlı. Bu nedenle evrensellik, temel adalet kavramları ve daha geniş kapsamlı kalkınma için bireysel ve nüfus düzeyinde sağlığın önemi nedeniyle temel bir konu. Bilim20 Akademileri, G20 üye devletlerinin bir dizi önemli alanda iş birliğini güçlendirmesini öneriyor; yaban hayatını, hayvan popülasyonlarını ve insan topluluklarını izleyen gözetleme ve öngörme sistemlerinin güçlendirilmesi, direnç oluşturmayan ilaçların ve AMR için yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi, geleneksel tıp ve bilgi üzerine işbirliğinin derinleştirilmesi, bu sistemlerin kanıta dayalı kullanımının ve modern önleyici ve tedavi edici yaklaşımlar için mevcut yaklaşımları nasıl tamamlayabileceklerinin araştırılması bu önerilerden sadece birkaçı.”

Toplantılar boyunca bilimi toplum ve kültürün temelleriyle ilişkilendirmenin de vurgulandığını ifade eden Şeker, raporda bilim ve teknolojideki son atılımların, felsefi ve kültürel algıları, sosyal bağlamları ve yaşamları dönüştürdüğünü belirtti. 

Mirasın korunması, muhafazası ve yeniden üretimi için dijital teknolojilere yönelik bir platform geliştirmek, gelişen teknolojiler konusunda uluslararası iş birliğini güçlendirmek gibi önemli pek çok detay içeren çözüm önerilerinden bahsetti ve "Bildiri G20 ülkelerinin bilim akademileri tarafından imzalandı" dedi. 

Toplantıların sonucu üzerinde mutabakata varılan “Bilim20 Bildirisi”ne, G20 ülkelerinin hükümet başkanlarının 9-10 Eylül 2023 tarihinde Yeni Delhi'de gerçekleştirecekleri final toplantısı gündeminde de yer verilecek ve bildiri kamuoyu ile paylaşılacak.

Diğer yandan 2024 yılı için Brezilya Bilimler Akademisi, Brezilya'nın G20 Dönem Başkanlığı kapsamında düzenlenecek toplantılara ev sahipliği yapacak. 2025 yılı içinse G20 Dönem Başkanı Güney Afrika Cumhuriyeti olacak.

Bilim Akademileri tarafından önceki yıllarda yayımlanan ortak bildirilere ulaşmak için: https://tuba.gov.tr/files/yayinlar/bilim-ve-dusun/TUBA-978-625-8352-18-4.pdf

g20
bilim20
hindistan
toplanti
bilim akademileri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir