Medimagazin logo

FTR uzmanlarından birinci basamağa işbirliği çağrısı

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Şefi Doç. Dr. Pınar Borman, aile hekimleri, birinci basamak hekimleri ve fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimlerinin işbirliği içerisinde çalışmaları konusunda çalışmalar yapıldığını söyledi
FTR uzmanlarından birinci basamağa işbirliği çağrısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Şefi Doç. Dr. Pınar Borman, aile hekimleri, birinci basamak hekimleri ve fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimlerinin işbirliği içerisinde çalışmaları konusunda çalışmalar yapıldığını söyledi.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Şefi Doç. Dr. Pınar Borman, Aile Hekimleri, Birinci Basamak Hekimleri ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimlerinin işbirliği içerisinde çalışmaları konusunda kendisinin de yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) tarafından çalışmalar yapıldığını söyledi. Bu konuda Ankara’da ve geçtiğimiz günlerde Antalya’da gerçekleştirdikleri kongre bünyesinde aile hekimleri ve birinci basamak hekimlerine yönelik toplantılar düzenlediklerini ifade eden Borman, son derece olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

Eklem ağrıları ve eklem problemleri birinci basamak hekimlerinin en çok karşılaştıkları sorunlardan birisi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Pınar Borman, özellikle kas iskelet sorunları olan hastaların birinci basamağa en fazla başvuran guruplardan birisini oluşturduğunu belirten Borman, “Biz fizik tedavi hekimleri olarak birinci basamak hekimleriyle bu konuda işbirliği yaratmak istiyoruz. Bu işbirliği çerçevesinde bu hastalar konusunda onlara yol göstermek istiyoruz. Bu nedenle çeşitli toplantılar ve paneller düzenliyoruz” dedi.

Yönetim Kurulu üyesi olduğu Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği tarafından gerçekleştirilen 4. Türk Romatoloji Kongresi çerçevesinde de bu konuda özel bir panel gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Borman, “Amacımız özellikle birinci basamağa başvuran kas iskelet sistemi ve eklem ağrısı olan hastalarda artritin özellikle erken dönemde tanınması ve hastanın vücudunda çok ilerleme göstermeden, yıkıcı etkiler göstermeden uzmanına yönlendirilmesi. Fizik tedavi hekimlerinin şöyle bir ayrıcalığı var. Fizik tedavi hekimleri kas iskelet semptomu olan, artriti olan hastalarda sadece medikal tedavi uygulamıyor. Aynı zamanda onları düzenli takibe alıyor ve gerekli rehabilitasyonlarını da sağlıyor, ortezlerini yardımcı cihazlarını, egzersizlerini de planlayarak hastayı bütüncül bir yaklaşımla ele alıyor. Fizik tedavi uzmanlarının artrit ile uğraşan diğer hekimlerden farklı yanı bu” diye konuştu.

Artritlerin erken tanınmasının tedavi sürecinde özel taşıdığını belirten Borman, birinci basamaktaki hekimleri artriti yeterince tanıyamayabildikleri için bazen hastayı bir fizik tedavi uzmanına yönlendirmekte gecikilebildiği ve bunun da hastada çeşitli deformiteler gelişmesine yol açabildiğini ifade etti. Borman, “Bizim amacımız birinci basamak hekimlerinin artriti erken dönemde tanımalarını sağlamak, bu konuda onlara eğitim vermek ve işbirliği içerisinde çalışmak. Tabi birinci basamak hekimleri bu hastalarını tüm hayatları boyunca takip edecekler. Hastaları bize yolladıklarında bizim özel formlarımız var. O formlarla hastalar onlara geri dönecekler. Bu hastaların takiplerinde birinci basamak hekimlerinden yardım almak ve hastaları birlikte takip ekmek en önemli amacımız” dedi.

Birinci basamak hekimlerinin artritli hastaların ayrımını yapabilmeleri için daha önce Ankara’da düzenledikleri kursa 50’nin üzerinde birinci basamak hekimi ve Aile hekiminin katıldığını ve bu kursların yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladıklarını söyleyen Borman, “Bu kursumuzda biz artriti nasıl tanımlayabiliriz, inflematuar artritlerin bulguları nelerdir yarda hastaları nasıl muayene etmeliyiz ki bu önemli bulguları ön plana çıkaralım konularını vurguladık. Önümüzdeki günlerde Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) olarak hem Ankara’da hem de şubelerimiz aracılığıyla diğer illerde bu kurslarımızı tekrarlayacağız” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Pınar Borman, “Özellikle inflamatuar artritler çok sinsi başlayan hastalıklar. Artritlerde hastalığın kontrol altına alınması çok önemli. Özellikle inflematuar artritlerde çok özel tedaviler var. Bunların çoğu birinci basamak hekimlerince yazılamayan ilaçlardan oluşuyor. Dolayısıyla hastaların erken dönemde tedaviye alınmaları, erken dönemde rehabilitasyonlarının planlanması ve özellikle hastanın hayatını kolaylaştıracak egzersizlerin hastalara anlatılıp öğretilmesi konusunda fizik tedavi hekimlerine çok önemli görevler düşüyor. Birinci basamaktan fizik tedavi hekimlerine gelecek hastalarda erken dönemde yönlendirilmiş olmaları da büyük önem taşıyor” dedi

Borman, “Romatizmal hastalıklarda özellikle inflamatuar romatizmal hastalıklarda, fırsat penceresi dediğimiz bir dönem var. Bu fırsat penceresi döneminde hastaların tanınması ve tedavinin o dönemde başlaması, rehabilitasyonlarının o dönemde başlamak çok önemli. Romatizmal hastalıklarda hasta bakımı özenli bir yaklaşım gerektiriyor. Burada sadece aile hekimleri ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri değil başka uzmanlık alanlarına da gereksinim duyulmaktadır. Aile hekimleri koordinasyonu sağlamakla ve süreci yönetmekle yükümlü bir hekim gurubu. Tabi hastayı ne zaman sevk edeceği aile hekiminin bilgi ve tecrübesiyle ilgili bir durum. Dolayısıyla biz yapacağımız işbirliği ile onların bilgi ve tecrübelerini geliştirmelerine bir miktarda olsa katkımız olsun istiyoruz. Tüm Aile Hekimi ve Birinci Basamak Hekimi arkadaşlarımızı bu çalışmamıza ve işbirliğine çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
ftr
uzmanlarından
birinci
basamağa
işbirliği
çağrısı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir