Medimagazin logo

Evde bakım hizmeti patlayacak

Türkiye'nin gelecek yıllarda dünyada yaşlı nüfusun en hızlı arttığı ikinci ülke olması bekleniyor.
Kaynak: PERİHAN ÇAKIROĞLU - BUGÜN GAZETESİ
Evde bakım hizmeti patlayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Şu anda sayı 5 milyon civarında. 8.5 milyon engellinin yanı sıra 22 milyon kronik hastası da bulunan Türkiye'deki bu rakamlar evde bakım hizmeti veren firmaların iştahını kabartıyor.

Bu bayramda ziyaret edip ellerini öptüğümüz 65 yaş üzerindeki yaşlıların nüfusu Türkiye nüfusunun yüzde 7'si, yani 5 milyon civarında. 2014'te bu nüfusun 11 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Yine Türkiye'de kalp ve şeker gibi kronik hastalıklara yakalananların sayısı 22 milyon, toplam engelli sayısı 8.5 milyon, toplam kanserli sayısı 400 bin, Alzeheimerli sayısı da yaklaşık 400 bin kişiyi buluyor.

Bakım hizmeti zor

Şayet evinizde bakımı size bağlı yaşlı veya hastanız varsa bilirsiniz. Özellikle hasta yatalaksa hizmet çok zordur. Kimi zaman sıkıntılar baş gösterir. Buna karşın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi evde bakım sektörü bizde henüz fazla büyüyemedi. Buna rağmen yerli ve yabancı birçok firma sağlık alanındaki bu boş alana girmek için rekabete başladı.

Evde bakım alanının yıllık bakım boyutunun şu anda 50 milyon dolarları geçtiği tahmin ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin rakamlarına göre evde bakım hizmeti bekleyenlerin sayısı 500 bini aşmış durumda.

Sektör hızlı büyüyecek

Bu büyük bir potansiyel görerek Türkiye'ye gelen Belçika kökenli Senior Asist'in Genel Müdürü Aynur Dik, "Gelecek 25 yılda Türkiye; dünyada yaşlı nüfusun en hızlı arttığı ikinci ülke olacak" derken, deneyimli sağlık çalışanlarınca sunulan evde bakım ve evde sağlık hizmetine de gösterilen önemin artacağını söylüyor.

Bilinç eksikliği çok

65 yaş üzeri nüfusun yüzde 90'ında genellikle kronik hastalık, yüzde 35'inde iki, yüzde 23'ünde üç ve yüzde 14'ünde de 4 veya daha fazla hastalık bulunduğunu belirten Dik, evde bakıma muhtaç insanlara verilen hizmetlerin el yordamı ile gerçekleştirildiğini, eğitim ve bilinç eksikliği olduğunu vurguluyor. Dik, her bireyin hastalık sorununun farklı olduğunu, verdikleri hizmetlerde 'hasta hakları'na riayet eden ekiplerin bulunduğunu belirtti.

Hipertansiyon kontrolü 600 lira

Bir ay süreyle haftada bir gün eve eğitim amacıyla gelen hemşirenin maliyeti 300 lira olurken, hipertansiyonu ya da diyabeti olan bir hastanın 2 ayda bir gerçekleştirilen kontrolleri 600 ila 700 lira arasında değişiyor. Hizmetler içerisinde genellikle evde hemşire, evde bakım destek elemanı, evde doktor, evde tıbbi cihaz ve fizyoterapi yoğun olarak talep ediliyor. Bunlara ek olarak, evde laboratuvar ve röntgen hizmetleri de verilebiliyor.

Yüzlerce ruhsatsız firma var

Evde bakım hizmeti veren ruhsatlı firma sayısının 25'e ulaştığı sektörde, ruhsatsızlarla birlikte 350 firma bulunuyor. İsteyenlere günlük, haftalık ve aylık bakım hizmeti sağlanıyor. Bu hizmetlerin fiyatları, duruma göre değişiyor. Mesela, evlerinde bakıma muhtaç yakını bulunanlara tatile gitme fırsatı da sağlanıyor.

evde
bakım
hizmeti
patlayacak
Yorum (3)
mehmet demirci
sağlık sistemimizin ve vatandaşlarımıza verdiğimiz önem bu rakamlardan belli oluyor türkiyenin 3 te biri hasta önleyıci koruyucu sağlık hizmetleri yerlerde sürünüyor, halkımıza hergün iki kuruş fazla kazanmak için ne idüğü belirsiz şeyler yediriliyor, doğru dürüst kontrol yok, yazık ki ne yazık, sonra sgk çok para harcıuor, bu kafayla o delik daha çokk büyür...
0
Cevapla
Tarık Bengüç
Yurdum insanı yaşlanınca kendisine baksın diye çocuk yapar.O gün geldiğinde de, "Bir ölemedin gitti" sözünü işitir.
0
Cevapla
Tarık Bengüç
Yazılı olmayan ancak işlevsel olan kurallara göre; 1-Yaşlı ebeveynlerin bakımı zor,sürekli bir rahatsızlığı söz konusu ise kız evlat bakmakla yükümlüdür. 2-Kız evladı olmayan ebeveynin,daha gariban ve köyde olan evladı ona bakmakla yükümlüdür. 2-Ebeveynin gelirini bakan kişi alır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir