Medimagazin logo

Engelli hastane kalmayacak

Sağlık Bakanlığı, 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu'nun geçici 2. maddesinin uygulanması için harekete geçti...
Kaynak: Serdar ALAKUŞ/ BUGÜN GAZETESİ
Engelli hastane kalmayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de mevcut sosyal yaşam alanlarının engellilere göre düzenlenmesini öngören ve 7 yıl süre veren, 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu'nun geçici 2. maddesinin uygulanması için Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Bakanlık 2005 yılında kabul edilen kanunun öngördüğü sürenin bitmesine az bir zaman kala özürlülerin yaşam alanlarını düzenleyen bir rehber yayınladı. Rehbere göre bakanlığa ait tüm kurum ve kuruluşlarda özürlülerin hayatını kolaylaştıracak önlemler alınacak.

HAYATLARI KOLAYLAŞACAK

Türkiye'de ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel özürlülerin oranının yüzde 2.5 olduğu belirtilen rehberde, süreğen hastalığı olanların oranının ise yüzde 9.70 olduğu ifade ediliyor.

Yaklaşık 8.5 milyon kronik hasta ve özürlünün yaşam alanlarının kısıtlandığı, bu nedenle de toplumsal hayata katılımda sorun yaşadıkları kaydediliyor.

Özürlülerin sosyal hayata entegre olabilmeleri ve sağlık hizmetlerinden kolaylıkla yararlanabilmeleri için yapılacak çalışmaların anlatıldığı rehber, hangi düzenlemenin nasıl yapılacağını detaylarıyla anlatıyor.

Bakanlık, rehberdeki düzenlemeleri hayata geçirirse özürlüler sağlık hizmetinin alınması konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyecek. Rehbere göre sağlık kuruluşları özürlü kişiler için işlevsel düzenlemeler bulundurmak zorunda.

Otopark alanı, lavabo, tuvalet ve banyo gibi alanlar özürlüler için yeniden düzenlenecek. Mekanlara özellikle tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlar için rampa yapılacak. Bu rampalarda tutunma barları bulunacak ve barların üzerinde Breil alfabesiyle yazılmış yönlendirme çizelgeleri yer alacak. 

RAMPA YOKSA ASANSÖR YAPILACAK

Asansörlerin güvenli kullanımına yönelik düzenlemeler yapılacak. Sağlık kuruluşlarının etrafındaki yaya kaldırımları özürlülere göre yeniden düzenlenecek. Yaya kaldırımında, 220 cm'den az yükseklikte sarkan dal, dikenli bitki veya tabela benzeri şeyler bulunmayacak.

Rampa yapılması mümkün olmayan merdivenlerde, merdiven asansörü bulundurulacak. 76 sayfalık rehberde kaldırım genişliğinden merdiven basamaklarının boyutlarına kadar bütün ölçüler tek tek sıralanıyor.

engelli
hastane
kalmayacak
Yorum (2)
aslı deşer
Hastaneleri ne kadar entegre ederseniz edin, YOLLAR SORUNLU. Okmeydanı hastanesine metrobüsle gelebilen tekerlekli sandalyeli hasta mı rahat ulaşacak, onc amerdiveni inip çıkıp yokuşlardan ve gaspedilmiş kaldırımlardan sonra. Aile sağlığı merkezimize engelli ve yaşlı ulaşımı için alt kata oda yaptık, ama benim 30 yaşında sağlıklı olarak inemediğim 45 dereceden fazla dik yokuşu çıkıp gelemiyor ki hasta odadan faydalansın.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
bu habere çok iyi yorum yapacak birini biliyorum:sayın beştensonraboştagezdiyorlardıgityatparaverecezdediler. ama kendisinden epeydir haber alamıyoruz.umarım bu durumun nedeni medimagazindeki kardeşlerimizle aralarında yaşamış olabilecekleri bir olayla ilgili değildir.her zaman söylüyorum.hepimiz insanız ve hepimiz karşılıklı hata yapabiliriz.yapıyoruz da.ama kesin bir gerçek var hiçbirimiz kan davalı değiliz. kendisini ve güzel yorumlarını özledik. kendisine selamlarımı,sevgilerimi gönderiyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir