Medimagazin logo

Enerji içeceklerinin gençlerde ruh sağlığı risklerinin artmasıyla bağlantılı

Son araştırmalar endişe verici bir eğilime işaret ediyor: Çocuklar ve genç yetişkinler arasında enerji içeceklerinin tüketimi depresyon, DEHB, anksiyete ve uyku bozukluğu gibi ruh sağlığı sorunlarıyla güçlü bir şekilde ilişkili. Bu durum, kullanımlarında dikkatli olunması ve düzenleme yapılması gerektiğinin altını çiziyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Enerji içeceklerinin gençlerde ruh sağlığı risklerinin artmasıyla bağlantılı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Enerji içeceklerinin gençler arasında artan popülaritesi, güvenlikleri konusunda önemli endişelere yol açmıştır. Kapsamlı bir çalışma, bu içecekleri depresyon, DEHB, anksiyete ve uyku bozukluğu gibi çeşitli ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkilendirdi.

Ocak 2016'dan Temmuz 2022'ye kadar yapılan 57 çalışmanın sistematik bir incelemesini içeren araştırma, enerji içeceği tüketimi ile birçok olumsuz etki arasında güçlü bir pozitif ilişki buldu. Bunlar arasında intihar riskinde artış, psikolojik sıkıntı ve depresif davranışlar gibi ruh sağlığı sorunlarının yanı sıra insülin direnci ve diş sorunları gibi fiziksel sağlık sorunları da yer aldı.

Enerji içecekleri: Uyarıcıların güçlü bir karışımı

Genellikle sözde bilişsel ve fiziksel performans faydaları için tüketilen enerji içecekleri, taurin, ginseng ve guarana gibi ek uyarıcılar içeren yüksek oranda kafein ve şeker içerir. Kafein içeriği, porsiyon başına 50 ila 505 mg arasında önemli ölçüde değişebilir.

Uzman tavsiyeleri ve uyarılar

Amerikan Çocuk Doktorları Akademisi 12 yaşın altındaki çocukların enerji içeceği tüketmemesini tavsiye ediyor ve 12-18 yaş arası çocuklar için kafein alımının günlük 100 mg ile sınırlandırılmasını öneriyor. Çalışmanın bulguları, çeşitli olumsuz sağlık sonuçları potansiyeli göz önüne alındığında, bu içeceklerin gençler arasında dikkatli kullanılması gerektiğini daha da vurguuyor.

Düzenlemelere ihtiyaç var

Çalışma, düzenleyici politikada ihtiyatlılık ilkesine yönelik bir çağrı ile sonuçlanarak enerji içeceklerinin genç nüfusa satışına kısıtlamalar getirilmesini öneriyor. Zararlı davranışlar ve sağlık etkileri arasındaki güçlü ilişki göz önüne alındığında, çalışma bu alanda daha fazla araştırma ve sıkı düzenlemelere duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor.

enerji icecegi
intihar
ruh sagligi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir