Medimagazin logo

Eczanelerde "Lida" denetimi

İstanbul Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri, satışı durdurularak piyasadan toplatılması yönünde karar alınan zayıflama ilacı "Lida" ürününe ilişkin eczanelerde ve ecza depolarında denetimlere başladı
Eczanelerde "Lida" denetimi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İstanbul Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri, satışı durdurularak piyasadan toplatılması yönünde karar alınan zayıflama ilacı "Lida" ürününe ilişkin eczanelerde ve ecza depolarında denetimlere başladı.

Gıda Kontrol Şube Müdürlüğüne bağlı teknik elemanlar ve eczacılardan oluşan ekipler, satışı durdurularak piyasadan toplatılması kararlaştırılan "Lida" ürününe yönelik olarak Kadıköy, Üsküdar ve Ümraniye’deki eczane ve ecza depolarında denetim gerçekleştirdi.

Gıda Kontrolörü Nuran Çakıroğlu, denetimler sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, piyasada zayıflama ilacı olarak tanımlanan ürünlerin aslında gıda takviyeleri olduğunu söyledi.

Bunların çeşitli vitamin ve minerallerden, aminoasitlerden veya bitkilerden oluşan ve toz şeklinde kullanılan besin takviyeleri olduğunu belirten Çakıroğlu, "Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda zayıflama ilacı olarak nitelendirilen ürünlere ilişkin ithal izni alan firmaların evraklarını inceleriz, mevzuat çerçevesinde ilgili kurulda değerlendiririz ve onaylarız" dedi.

Zayıflama ilacı olarak bilinen "Lida" ürününün söz konusu kurulda değerlendirilerek 2007 yılının Nisan ayında ithaline izin verildiğini kaydeden Çakıroğlu, şunları söyledi:

"İzin verdiğimiz ürün, ’sibutramin’ denilen maddeyi içeren, doktor kontrolünde kullanılması gereken, aksi takdirde olumsuz durumlara sebebiyet verebilecek bir üründür. Bakanlığımız bu ürüne bitkisel destek amacıyla izin vermiştir. Ancak, bakanlığımızın öngördüğü husus doğrultusunda bu ürünün izinli veya izinsiz satışı dün itibariyle durdurulmuş, piyasadan toplatılmasına karar verilmiştir. İzinli ürünlerin satıldığı yerler eczane ve ecza depolarıdır. Bu yerleri bugün denetliyoruz. Bu denetimlerimiz bir hafta boyunca sürecek. İzinsiz olarak satılabileceği düşüncesiyle aktarlar ve baharatçıları dün denetledik, ancak izinsiz hiçbir ürüne rastlamadık."

SATIŞINA ENGEL OLUNUYOR
Çakıroğlu, eczane ve ecza depolarını denetleyerek "Lida" ürününün satışına engel olduklarını ifade etti.

Ürünün tespiti halinde yediemine alarak piyasadan toplatacaklarını vurgulayan Çakıroğlu, "Şüphe hasıl olduğu için ’Lida’ ürününün satışı durdurularak piyasadan toplatma kararı alındı. Bakanlığın sonraki süreçte alacağı kararla bu ürünün ya satışı serbest bırakılacak ya da imha edilecek" diye konuştu.

Hedef Ecza Deposunun Kadıköy Şube Mesul Müdürü Ulaş Demir de, yaklaşık 4 aydır eczanelere dağıtımını yaptıkları "Lida" ürününün satışını dünden itibaren durdurduklarını bildirdi.

"Lida" ürününün satışının ecza depolarından izinsiz olarak sevkinin mümkün olmadığını belirten Demir, şöyle konuştu:

"Basına yansıyan ’Lida’ nedeniyle ölüm vakasında gencin bu ürünü internetten satın aldığı belirtiliyor. Dolayısıyla bu ilaç Türkiye’ye 4 Nisan 2007 tarihine kadar kaçak olarak sokulmuştur. Belki de binlerce insanın kullandığı bir ilaçtır. Bizim kanalımızdan hastalara ulaşan herhangi bir ilaçtan dolayı hiçbir yan etki, semptom duymadık. Ancak biz bu ürünün satışını durdurduk ve eczanelere dağıtım yapmıyoruz." Demir, izinli olarak depolarında bulunan 110 kutu ilacı iade odasında tuttuklarını belirterek, ürünün eczanelere dağıtım fiyatının 72 YTL olduğunu dile getirdi.


Milliyet
eczanelerde
"lida"
denetimi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir