Medimagazin logo

Dünya KOAH Günü'nde ASYOD'dan çağrı: Erken harekete geçin

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Bu yılın teması, erken akciğer sağlığı, erken teşhis ve erken müdahalenin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Akciğerleri sağlıklı tutmak gelecekteki sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve artık erken harekete geçmek her zamankinden daha önemlidir." ifadelerini kullandı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Dünya KOAH Günü'nde ASYOD'dan çağrı: Erken harekete geçin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

"15 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü", Küresel Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Girişimi (GOLD) tarafından dünya çapında KOAH farkındalığını artırmak, bilgi paylaşmak ve KOAH yükünü azaltmanın yollarını tartışmak için düzenleniyor.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD), Dünya KOAH Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. KOAH’ın nefes darlığı, kronik balgam ve öksürüğe neden olan önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna değinen ASYOD açıklamasında “KOAH sıklıkla ilerleyici bir hastalık olup dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. KOAH nedeniyle dünya genelinde her yıl 3 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Bu sayının, dünya nüfusunun yaşlanması ve tütün dumanı gibi risk faktörlerine maruz kalmanın devam etmesi nedeniyle artması beklenmektedir.

Tütün dumanına ve solunan diğer zararlı parçacıklara ve gazlara maruz kalmak KOAH için ana risk faktörleridir; ancak son araştırmalar KOAH'ın yaşam boyu ortaya çıkan genetik ve çevresel risk faktörlerin birleşiminden kaynaklandığını göstermektedir. Bu durum; bireyin gelişiminden yetişkinliğine kadar akciğer sağlığını dikkate almasının önemini göstermiştir. Akciğerleri sağlıklı tutmak, gelecekteki sağlık ve refahın ayrılmaz bir parçasıdır.” ifadelerine yer verdi.

KOAH'ın güncel bir küratif tedavisi bulunmuyor

Sigara bırakma programlarının, iç ve dış ortam hava kirliliğine karşı mücadelelerin, çocukluktaki dezavantaj faktörlerin incelenmesi ve giderilmesinin, işverenler tarafından güvenli nefes alma ortamları sağlanmasının, rutin solunum fonksiyon taramaları da dahil, KOAH yükünü azaltmaya yönelik girişimlerin dünya çapında yapıldığını belirten ASYOD, KOAH'ın güncel bir küratif tedavisi bulunmamasına rağmen, bunu önlemeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik girişimlerin her yerde gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Açıklamada; sigara bırakma ve maruziyetlerin önlenmesi, bronkodilatör ve anti-inflamatuar tedaviler, aşılar, aktif yaşam tarzı, pulmoner rehabilitasyon, gereğinde oksijen tedavisi, evde mekanik ventilasyon desteği, bronkoskopik ve cerrahi girişimlerin başlıca tedavi yaklaşımları olduğu bilgisi verildi.

Erken teşhis ve erken müdahalenin önemi vurgulanacak

GOLD’un her yıl bir tema seçtiğini  ve bu temanın ‘Dünya KOAH Günü’ aktivitelerine öncülük ettiğini belirten ASYOD açıklamada şunları kaydetti:

“İlk Dünya KOAH Günü 2002 yılında düzenlenmiş olup her yıl 50’den fazla ülkede aktiviteler yapılmaktadır. GOLD tarafından belirlenen 2023 ‘Dünya KOAH Günü’ teması "Nefes Hayattır- Erken Harekete Geç" olarak belirlenmiştir. Bu yıl 22.kez düzenlenecek olan ‘Dünya KOAH Günü’ 15 Kasım 2023’te gerçekleştiriliyor. Bu yılın teması, erken akciğer sağlığı, erken teşhis ve erken müdahalenin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Akciğerleri sağlıklı tutmak gelecekteki sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve artık erken harekete geçmek her zamankinden daha önemlidir. KOAH'a neden olabilecek tütün dışında birçok başka faktörün de olduğu ve bunun yaşamın erken dönemlerinde başlayıp genç bireyleri etkileyebileceğine dikkat çekilmektedir.

Bu yılki tema ile, erken akciğer sağlığının önemi vurgulanmakta ve erken harekete geçerek KOAH'ın önlenmesi ve tedavisine odaklanılmaktadır. Bizler de GOLD ile birlikte herkesi 15 Kasım 2023 Dünya KOAH Günü etkinliklerine katılmaya, ayrıca sağlıklı bir gelecek için akciğerlerimizi erkenden korumaya davet ediyoruz.”

dunya koah gunu
asyod
akciger sagligi ve yogun bakim dernegi
koah
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir