Medimagazin logo

DSÖ bir grip virüsü ailesini 2020'den bu yana dolaşımda olmaması nedeniyle gelecekteki aşılardan çıkarıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 pandemisinin ilk günlerinden bu yana görülmediği için influenza B/Yamagata virüs ailesinin gelecekteki grip aşılarından çıkarılmasını tavsiye etti. Karar, aşılara dahil edilmesinin faydasızlığı ve aşı üretiminde kullanılmasının yarattığı teorik risk göz önünde bulundurularak alındı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
DSÖ bir grip virüsü ailesini 2020'den bu yana dolaşımda olmaması nedeniyle gelecekteki aşılardan çıkarıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - COVID-19 pandemisinin ilk aşamalarında, maskeleme ve el yıkama gibi koruyucu önlemler yaygınlaştıkça, grip enfeksiyonları önemli ölçüde azaldı. Özellikle influenza B/Yamagata virüs ailesinin yeniden ortaya çıkmaması, uzmanların bu virüsün ortadan kaldırılmış olabileceğine inanmasına yol açtı.

DSÖ'nün 2024 için önerisi

2024 Güney Yarımküre grip sezonu için DSÖ uzmanları üç tip gribi hedefleyen üç değerlikli aşıları tavsiye etti: iki influenza A suşu (H1N1 ve H3N2) ve bir influenza B/Victoria suşu.

Dört grip türünü hedefleyen dört değerlikli aşılar, gerekli görülmemesine rağmen, yine de bir B/Yamagata soy bileşeni içerebilir.

Yıllardır hiçbir B/Yamagata enfeksiyonu tespit edilmedi ve bu nedenle DSÖ danışmanları aşılara dahil edilmesinin bir avantajı olmadığına inanıyor. Aşıda bulunması zararlı olmasa da, şu anda artık gerekli görülmüyor veya garanti edilmiyor. Gereksiz dahil etme ve potansiyel risklerden kaçınmak için bu bileşenin aşılardan çıkarılması önerilmektedir.

Grip aşılarının sürekli evrimi

Grip aşıları, virüslerin sürekli evrimi nedeniyle düzenli olarak güncellenmektedir. DSÖ'nün tavsiyeleri küresel düzenleyiciler ve üreticiler için bir rehber niteliğindedir. Ancak aşı bileşenlerine ilişkin nihai kararlar ülkeler tarafından belirlenmektedir. DSÖ genellikle Eylül ayında Güney Yarımküre için ve Şubat ayında Kuzey Yarımküre için tavsiyelerde bulunarak her yarımkürenin grip sezonu öncesinde düzenleyici onay, üretim ve dağıtım için yeterli zaman tanımaktadır.

Teorik riskler ve üretimle ilgili hususlar

Aşı üretiminde B/Yamagata virüslerinin kullanılması "teorik olarak popülasyona yeniden bulaşma riski" taşımaktadır. Bu risk, B/Yamagata'nın aşılardan çıkarılmasıyla azaltılabilir. Yamagata soyu virüsünün dolaşımda olmaması ile gerekli olmayan bir bileşenin üretilmesi ve kullanılmasıyla ilişkili teorik risk arasında denge kurulmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde mevcut grip sezonu için uygulanan aşılar, iki influenza A virüsü (H1N1 ve H3N2) ve biri Yamagata soyundan olmak üzere iki influenza B virüsü içeren dört değerliklidir. Daha önceki Güney Yarımküre sezonundan elde edilen kanıtlar, bunların bu sonbahar ve kış aylarında dolaşımda olan virüsler için iyi bir eşleşme olacağını göstermektedir. DSÖ danışmanları, bir ülke tarafından kullanılan formülasyondan bağımsız olarak grip aşılarının güvenli ve etkili olduğunu vurgulamışlardır.

Yaklaşan FDA toplantısı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), gerekli ruhsatlandırma ve üretim ayarlamalarını göz önünde bulundurarak gelecek grip sezonları için üç değerlikli aşıya geçme olasılığını araştırıyor. FDA'nın aşı danışma komitesi, 2024 yılında Güney Yarımküre'de sunulacak grip aşılarına ilişkin önerileri görüşmek üzere 5 Ekim'de toplanacak.

dunya saglik orgutu
grip asisi
influenza byamagata virus
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir