DSP lideri Masum Türker, Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Başkanı Okay Erözgün’le görüştü. Erözgün, görüşmede sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının sorunlarını anlattı. “Eşit işe eşit ücret” sloganıyla çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’nin sağlık çalışanlarının lehine olmadığını belirten Erözgün, iş güvencesi korkusu yaşadıklarını söyledi. Erözgün, KHK ile dışarıdan hemşire getirileceğini anımsattı ve ithal hemşire yerine Türkiye’de okumuş ve işe girmek için bekleyen hemşirelerin işe alınması gerektiğini söyledi.
-“TÜRKİYE’DEKİ SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN YABANCI SEKTÖRE AÇILMASININ İLK ADIMI ATILDI”-
Masum Türker konuşmasında Devletlerin olmazsa olmaz temel işlevlerinden birinin sağlık hizmeti olduğunu ifade ederek, “Yakın zamanda çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yurt dışından doktor, hemşire, sağlık memuru, ebe ve diğer sağlık hizmetlilerinin ülkemizde çalışabilmelerine izin verilmiştir. Biz bunu, Türkiye’deki sağlık sektörünün yabancı sektöre açılmasının ilk adımı olarak görüyoruz. Bu düzenleme ile şu anda Türkiye’de özel sektörün elinde olan ya da özelleştirilmesi düşünülen sağlık kurumları, belli bir süre sonra küresel sermayenin yönettiği kurumlar haline gelecektir” dedi.
KHK’lar kullanılarak yasama organı olan TBMM’nin by-pass edilmekte olduğunu ileri süren Türker, “Eğer KHK’lar olmasaydı, bu düzenlemeler Meclis’te komisyonlarda ele alınırken sivil toplum örgütleri de katkı koyabileceklerdi. Ama KHK’larla yasal düzenlemeler yapılıyor ve çok önemli düzenlemeler Meclis’te görüşülmüyor, Türkiye’nin gerçeklerine uygun bir hale getirilemiyor” şeklinde konuştu.
-SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN YENİDEN DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ VARDIR-
Sağlık sektörünün yeniden düzenlemesine ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Türker, “Eğer bu yapılırsa, maliyet düşecektir. Çünkü bu sektörde sırf bireylerin puan almasına yönelik olarak düzenlenmiş sağlık hizmetinin maliyeti sosyal güvenlik kurumlarınca ödenmekte, bu da halkın cebinden çıkmaktadır. Bunun önüne geçmenin yolu, planlı bir şekilde ücretsiz sağlık hizmetini devreye sokmaktır” dedi.
Öte yandan, Devletin sağlık politikasını doğru bulmadıklarını ifade eden Türker, “Uzun vadede bunun bedelini ülke olarak çok ağır ödeyeceğiz. Küresel sermayenin yönettiği bir sağlık sistemiyle karşı karşıya kalacağız. Bu sistem istediği anda Türkiye’de karmaşa yaratabilecek, sosyal güvenliği tehlikeye düşürecektir. Bu nedenle Türkiye’de sağlık hizmetiyle ilgili taraflar bir araya gelmeli, bu hizmeti tüm yönleriyle analiz etmeli ve ortak bir paydada buluşarak yeni bir sağlık politikası belirlemelidir” diye konuştu.