Medimagazin logo

Danıştay karar verdi: Radyasyon onkologları da kanser ilacı yazabilecek!

SUT'ta yapılan değişiklik ile radyasyon onkologlarından kanser tedavisi sırasında kullanılan bazı ilaçları reçete etme yetkileri alınmıştı. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği tarafından Danıştay'da açılan iptal davası sonucunda kararın yürütmesi durduruldu.
Danıştay karar verdi: Radyasyon onkologları da kanser ilacı yazabilecek!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

28 Nisan 2021 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği değişikliğiyle "filgrastim", "lenograstim", "pegfilgrastim" ve "lipegfilgrastim" etkin maddeli ilaçların bedellerinin; en az bir hematoloji veya tıbbi onkoloji uzman hekiminin yer aldığı en fazla 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak hematoloji, tıbbi onkoloji, iç hastalıkları veya çocuk hastalıkları uzman hekimleri tarafından en fazla birer aylık dozlarda reçete edilmesi halinde Kurumca karşılanacağı kurala bağlanmıştı.


SUT'ta değişiklik: Bazı işlemlerin fiyatında yüzde 20 artış yapıldı


Tedavisi radyasyon onkolojisi uzmanları tarafından yürütülen hastalara "filgrastim", "lenograstim", "pegfilgrastim" ve "lipegfilgrastim" etkin maddeli ilaçların radyasyon onkolojisi uzmanları tarafından  reçete edilmesini engelleyen bu değişikliğe karşı Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği tarafından Danıştay’da yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açıldı.


SUT değişikliği ile reçeteleri sınırlandırıldı: Doktorlar kanser hastalarına ilaç yazamıyor


Davayı inceleyen Danıştay 10. Daire, bu ilaçların radyasyon onkolojisi uzmanları tarafından yazılmasının engellenmesi için haklı bir sebep olmadığı, radyasyon onkoloji uzmanlarının aldığı eğitim ve yetkinlikleri ile mesleki bilgileri doğrultusunda muayenesini ve tedavisini yapmakta oldukları hastaları için sağlık raporu ve reçete düzenlemelerinin engellenmesi niteliğinde olan dava konusu düzenlemeler, hastanın sağlık hakkına, hekimin tedavi etme özgürlüğüne ve aynı zamanda hekimin tanı ve teşhis koyma yükümlülüğüne de aykırılık oluşturduğu gerekçesiyle dava konusu kuralın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.


Tıbbi Onkoloji Derneği: Kanser ilaçlarıyla ilgili reçete düzenlemesi doğru


Yapılan açıklamada karara karşı davalı SGK ve Sağlık Bakanlığı'nın 7 gün içinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde itiraz edebilecekleri ifade edildi.

danıştay kararı
radyasyon onkoloji uzmanı
reçete
sut
Yorum (7)
Bekir Hakan Bakkal
Çok yerinde bir karar olmuş. Konunun takipçisi olması nedeniyle Derneğimize çok teşekkür ederim
13
Cevapla
Yahya Efe
Sıkıntı olunacaksa hastaları kendi servislerine yatırıp takip ederler herhalde ..sıkıntı olunca dahiliye yatırsın baksın demezler umarım
12
Cevapla
Ali İhsan Şeran Medical Park hastanesi Radyasyon onkolologu
Radyasyon onkolojisi doktorlarını klinisyen olarak kabul etmeyen zihniyete cevap olmuş teşekkürler
9
Cevapla
Ahmet gümüş
Yorumlar yine düşündürücü... Nötropenik hastalarını servislerine yatırıp takip ederler artık. İlaç da yazıyorlar artık baksana... Sen yatır ben RT vereyim hiç demezler.. hafta sonunda bayramda kusura bakmayın bizim nöbet icap yok hiiiççç demezler... Acilden, acil rt endikasyonu konulup arandıklarında, bizim icabımız yok, kim endikasyon koydu ise o yatırsın, hafta içi bize danışsın hiç demezler. Mesela rt verilen hastada özefajit gelişip, oral alım bozukluğu ile acile gelince direkt hastayı alırlar. Biz sadece rt sini veririz gerisini med onk - hematolog halledecek asla demezler. Sonuçta isminde onkoloji olan tek ana bilim dalı ve artık ilaç da yazabiliyor nasılsa :)))
15
Cevapla
ömer hayyam
Radyasyon onlolojisi klinik bir branş değildir !
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir