MEDİMAGAZİN - Ultra işlenmiş gıdalar, şeker, tuz, yağ, yapay renklendirici ve koruyucular gibi çok sayıda ilave ve sağlıksız içerik bulundurur. Örnekler arasında donmuş yemekler, alkolsüz içecekler, sosisli sandviçler ve fast food, paketlenmiş kurabiyeler, kekler ve tuzlu atıştırmalıklar yer alır.
Bu gıdalar artmış kalp hastalığı, metabolik sendrom ve obezite riski ile ilişkilendirilmiştir.
Şimdi, Brezilya'daki bilim adamları onları daha büyük bir beyin gücü düşüşü riskine bağladılar.
Çalışma neden-sonuç ilişkisini kanıtlayamadı. Bununla birlikte, Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü'nden Dr. Natalia Gomes Goncalves , "Bilişsel gerileme , beyindeki mikrovasküler lezyonların, beyin hacminin azalmasının ve hatta aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin neden olduğu sistemik iltihaplanmanın sonucu olabilir. " dedi.
Goncalves, "Diyet seçimleri, sağlıklı bir beyin işlevini sürdürmeye yardımcı olmanın güçlü bir yoludur. Orta yaş, yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla önleyici tedbirler almak için önemli bir yaşam dönemidir, çünkü bu yaşta yaptığımız seçimler ileri yaşlarımızı etkileyecektir" dedi.
Bilişsel işlevler yüzde 28 azaldı
Araştırma için araştırmacılar, Brezilya Yetişkin Sağlığı Boylamsal Çalışmasına katılan ortalama yaşları 52 olan yaklaşık 11.000 erkek ve kadın hakkında veri topladı.
Goncalves, ortalama sekiz yıllık bir takip sırasında, günlük kalorilerinin %20'sinden fazlasını ultra işlenmiş gıdalardan alan katılımcıların genel bilişte %28 ve yürütme işlevinde %25 daha hızlı düşüş yaşadığını söyledi. Bu ilişkinin 35 ila 59 yaş arası yetişkinler için, 59 yaşından büyük yetişkinlere kıyasla daha güçlü olduğunu belirtti.