Medimagazin logo

Cildin kaşınmasına ne sebep olur? Yeni araştırma daha önce bilinmeyen bir faktörü tespit ediyor

Bilim insanları, egzama gibi cilt rahatsızlıklarının neden insanlarda kaşınmaya neden olduğunun gizemini hâlâ çözüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Cildin kaşınmasına ne sebep olur? Yeni araştırma daha önce bilinmeyen bir faktörü tespit ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Bilinen bir neden, insanlar kaşındıkça ve ciltleri hasar gördükçe daha da kötüleşen iltihaplanmadır. Ancak Çarşamba günü Cell dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre kaşıntıyı tetikleyen başka bir etken daha olabilir: Staphylococcus aureus adı verilen bir bakteri.

Harvard Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, bakterinin farelerde sinir hücrelerini doğrudan aktive edebildiğini buldu.

Araştırmacılar "Şaşırtıcı olan şey, iltihabın çok az olduğu bazı durumlarda farelerin hala kaşındığını görebiliyor olmamızdı. Görünüşe göre bunun nedeni, bakterilerin kaşıntıya neden olan sinir lifleri üzerinde doğrudan etkili olması." diyor.

Çalışmadan önce bilim insanları S. aureus'un egzama ile ilişkili olduğunun farkındaydı ancak kesin bağlantı belirsizdi. Yeni araştırma, S. aureus'un farenin derisini istila ettiğinde V8 adı verilen bir enzimi serbest bıraktığını buldu. Bu da derideki sinir hücrelerinin üzerinde bulunan PAR1 adlı proteini aktive ediyor. Etkinleştirilen protein, beyne farenin kaşınmasını sağlayan bir sinyal gönderiyor ve farenin kaşınmaya başlamasını sağlıyor.

İnsan sinir hücrelerini içeren laboratuvar deneyleri, aynı mekanizmanın insanlarda da mümkün olduğunu gösterdi ancak araştırmacılar, bulguların doğrudan aktarılıp aktarılamayacağından henüz emin değil.

Yine de araştırma, bilim insanlarına ABD'deki insanların yaklaşık %10'unu etkileyen egzama tedavisi geliştirme konusunda izleyecekleri yeni bir yön sunabilir.

Chiu'nun laboratuvarında doktora sonrası araştırmacı olan Liwen Deng, çalışmanın başka bir ortak yazarı, "Atopik dermatitli hastaların lezyonlarının neredeyse tamamı Staph aureus barındırıyor" dedi.

Araştırmada fareler, birkaç gün boyunca doğrudan cilt üzerinde S. aureus bakterisine maruz bırakıldı. Araştırmacılar, üçüncü günde hayvanların derisinde tahriş oluştuğunu, ardından beşinci günde bakterilere maruz kalmayan farelere kıyasla kaşınmalarının önemli ölçüde arttığını buldu.

Etkilenen farelerin alloknezi (insanların normalde kaşıntıya neden olmayan, hafif bir dokunuş gibi tetikleyiciler nedeniyle kaşındığı bir durum) geliştirme olasılığı da daha yüksekti.

kasinti
egzama
atopik dermatit
staphylococcus aureus
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir