Medimagazin logo

Cerrahlar ABD'de ilk minimal invaziv robotik karaciğer naklini gerçekleştirdi

Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir cerrahi ekip kısa süre önce ABD'deki ilk robotik karaciğer naklini gerçekleştirdi. Mayıs ayında Barnes-Jewish Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı nakil, minimal invaziv robotik cerrahinin avantajlarını karaciğer nakillerine de taşıyor: daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme sağlayan daha küçük bir kesi, ayrıca en zorlu karın prosedürlerinden birini gerçekleştirmek için gereken hassasiyet
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Cerrahlar ABD'de ilk minimal invaziv robotik karaciğer naklini gerçekleştirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer kanseri ve siroz nedeniyle karaciğer nakli olan 60'lı yaşlarındaki hastanın durumu iyi ve normal günlük aktivitelerine devam ediyor. Tipik olarak, karaciğer nakli alıcılarının herhangi bir rahatsızlık duymadan yürüyebilmeleri için en az altı hafta geçmesi gerekir. Hasta ameliyattan bir ay sonra kolayca yürümekle kalmadı, aynı zamanda golf oynamaya ve yüzmeye de devam edebildi.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki ekibin lideri nakil cerrahı Adeel Khan, MD. Khan, "Nakil başarılı oldu: Ameliyat sorunsuz geçti, yeni karaciğer hemen çalışmaya başladı ve hasta herhangi bir cerrahi komplikasyon olmadan iyileşti. Karaciğer nakli en karmaşık abdominal operasyonlardan biridir ve iyi sonuçlar için büyük ölçüde uzman bir ekibe ihtiyaç duyar. Washington Üniversitesi ve Barnes-Jewish Hastanesinde, karmaşık operasyonları güvenli bir şekilde gerçekleştirmemizi sağlayan dünya standartlarında bir robotik nakil ekibi geliştirmek için gereken desteğe sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Bu ekip başarımızın büyük bir parçasıdır." dedi.

Karaciğer nakli geleneksel olarak "açık" bir prosedür olarak gerçekleştirilir; cerrah hastanın hastalıklı karaciğerini çıkarmak ve bağışlanan sağlıklı karaciğeri yerleştirmek için göğüs kafesinin hemen altından 3 ila 4 inçlik dikey ve 12 ila 16 inçlik yatay bir kesi yapar. Nakil cerrahları tarafından prosedürü minimal invaziv bir prosedüre kaydırmak için bir baskı olmuştur - tipik olarak daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme ile sonuçlanan daha küçük kesilerle.

Ancak çoğu nakil ameliyatının, ister laparoskopik ister robotik olarak gerçekleştirilsin, minimal invaziv bir yaklaşım için çok karmaşık olduğu düşünülmektedir ve karaciğer nakilleri özellikle zordur. Hastalıklı karaciğerler, ameliyat sırasında aşırı kanamaya eğilimlidir ve yeni karaciğeri hastanın dolaşım sistemine bağlamak için birkaç küçük kan damarını hassas bir şekilde birbirine dikmek gerekir.

Daha hızlı iyileşme vadediyor

Robotik ameliyatlar bir tür minimal invaziv cerrahidir. Cerrahlar robotun aletlerinin tam kontrolünü ellerinde tutarlar ve ameliyatları joystick benzeri kontroller kullanarak uzaktan -genellikle hastadan sadece birkaç metre uzakta- gerçekleştirirler. Yüksek çözünürlüklü kameralar, büyük bir monitör aracılığıyla görüntülenebilen cerrahi alanın büyütülmüş, 3 boyutlu bir görüntüsünü sağlar. Yüksek teknoloji ürünü aletler, geleneksel teknikler kullanılarak yapılması mümkün olmayan çok hassas ve ince manipülasyonlara olanak tanır.

Bu robotik karaciğer nakli için cerrahlar birkaç yarım inçlik anahtar deliği kesisinden ameliyat yaptı ve hastalıklı organı çıkarmak ve yaklaşık bir futbol topu büyüklüğündeki yeni karaciğeri karın içine yerleştirmek için karın kasları arasında 6 inçlik tek bir dikey kesi yaptı. Bu kesi geleneksel olarak kullanılandan çok daha küçüktür ve karın kaslarının kesilmesini gerektirmediğinden daha hızlı bir iyileşme sağlar.

Hastanın fiziksel iyileşmesi programa uygun olarak gerçekleşirken, büyük bir ameliyattan sonra yaşlı hastalarda alışılmadık olmayan bilişsel semptomlar nedeniyle hastanede fazladan zaman geçirmesi gerekmiştir.

abd
robotik karaciger nakli
minimal invaziv robotik cerrahi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir