Medimagazin logo

Çalışma, DEHB ilacı alan kişilerin kalp sağlığını yakından izlemesi gerektiğini gösteriyor

JAMA Psikiyatri dergisinde yeni yayınlanan bir araştırmaya göre DEHB ilaçlarının uzun süreli kullanımı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir. Uzmanlar, birçok kişi için tedavinin yararlarının hala risklerden daha ağır bastığını ancak bireysel kararlar alınırken kalp sağlığının dikkatle düşünülmesi ve izlenmesi gerektiğini söylüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma, DEHB ilacı alan kişilerin kalp sağlığını yakından izlemesi gerektiğini gösteriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - İsveç'teki araştırmacılar, DEHB olarak bilinen dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu olan binlerce bireyin tıbbi kayıtlarını 2007 ile 2020 yılları arasında ortalama dört yıl ve 14 yıla kadar takip etti. Yaşları 6 ila 64 arasında değişen hastalar, bir dizi kardiyovasküler hastalık teşhisi açısından izlendi. Araştırmacılar, DEHB ilaçları alan kişilerin hipertansiyon ve arteriyel hastalık riskinin daha yüksek olduğunu ve riskin zaman içinde arttığını tespit etti.

DEHB ilacı kullanımının her bir yılı, kalp hastalığı riskini ortalama %4 oranında arttı ve tedavinin ilk üç yılında daha önemli artışların ardından dengelendi. Genel olarak sonuçlar, beş yıldan uzun süredir DEHB ilacı kullanan kişilerde kalp hastalığı riskinin ilaç kullanmayanlara kıyasla %23 daha yüksek olduğunu gösterdi - ancak bu daha önce bildirilen bulgulardan daha düşüktü.

Bu ilacı kullananlar kalp sağlığına dikkat etmeli

Uzmanlar, DEHB'li hastaların kalp sağlığına dikkat edilmesinin yeni olmadığını söylüyor. Daha önceki araştırmalar DEHB'li yetişkinlerin genel olarak daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine sahip olduğunu ortaya koymuştu. DEHB'yi tedavi etmek için yaygın olarak reçete edilen uyarıcıların, sinir sisteminin uyarılması kalbin daha fazla çalışmasına neden olduğu için kan basıncını yükselttiği biliniyor.

Amerikan Kalp Derneği'nin klinik bilim sorumlusu Dr. Mitch Elkind, çocuklarda kalp hastalığının o kadar nadir görüldüğünü ve çocuk doktorlarının genellikle genç DEHB hastalarını bir kardiyoloğun katılımı olmadan yönetebileceğini söyledi. Tıbbi geçmişlerine bağlı olarak belirli endişeleri olan çocuklar ve altta yatan risk faktörleri olan yetişkinler, DEHB ilaçlarının kullanımında daha temkinli bir yaklaşımdan yararlanabilir.

dehb ilaci
kardiyovaskuler hastalik riski
kalp sagligi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir