MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ:
okuyucu@medimagazin.com.tr
Değişmeyen tek şey değişimdir denir ama Türkiye’de değişmeyen ikinci şey; vatandaşın Ağız ve Diş Sağlığı Tedavisini özelde, sevksiz olarak sigortası tarafından karşılanıp yaptıramamasıdır.
Türkiye’de değişmez denen onca şey değişti. Önce SSK hastanelerinin kendi eczaneleri kapandı.SSK’lı hastalar dışarıda dilediği özel eczanelerden ilaçlarını alabildi. SSK’lılar, devlet hastanelerine sevksiz gidebildi. SSK Hastaneleri, Sağlık bakanlığına devredildi. Sonra vatandaşlar, sevk almadan özel hastanelere de kabul edildi.Tedavi ve ameliyat giderlerinin katkı payı dışında kalan tüm tutarı, sigortaları tarafından ödenir oldu. Vatandaş memur, işçi, emekli yada çalışan olsun sevk almasına gerek kalmadan istediği özel hastaneye gittiğinde tüm tedavi ve ameliyatlarını olabildi. Çünkü artık Bağ-Kur,SSK ve Emekli Sandığı, SGK çatısı altındaydı. Ve özel hastaneler, serbest eczaneler, özel sağlık merkezleri, özel görüntüleme merkezleri, özel laboratuarlar -aklınıza Diş Sağlığı dışında neresi gelirse- SGK, tüm bu kurumlarla hizmet alımı için anlaştı. Hatta özel fizik ve rebilitasyon merkezleri ve hatta fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veren otellerin Sağlık İşletmeleri ile bile SGK ile hizmet alımı için anlaşma imzaladı. Ve sigorta kapsamında olan vatandaşlar, sağlıkları için, bu anlaşılan kurumlardan yararlandı.
Herhangi bir rahatsızlığımız olduğunda, -sigortamızdan yararlanarak- dilersek devletin dilersek de, özelde istediğimiz hastane, poliklinik, dal sağlık merkezine SEVKSİZ başvurulabilir olduk. Ancak Dişle ilgili rahatsızlık sebebiyle -sigortadan yararlanarak -Diş Hekimine gitmek istendiğinde hala, sadece devlet hastanelerine ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine gidilebiliyor. Vatandaşımız diş sağlığı için Serbest Diş Hekimi Muayenehanelerine sigortasından yararlanarak değil ancak tüm ücretini kendi cebinden karşılığında tedavisini olabiliyor. Yani son on yılda, sağlıkta değişmeyen tek şey SGK’nın Özel Diş Hekimlerinden hizmet satın almaması oldu.
Sağlık hakkının, vatandaş için geciktirilemez ve ertelenemez bir anayasal hakkı olduğu yargı kararıyla önümüze konmuştur. Kamu kaynaklarının sınırlılığı ve kamu kurumlarında öncelikli hizmet alma zorlamaları sonucu, bu sevk sistemi mevzuatla dayatılmaktadır. Sevk alabilen olsun veya sevk alamayan, ya gitsin mecburen kamudan hizmet alsın" yada "özelde sigorta hakkından vazgeçerek tedavisinin bedelini cebinden ödemek durumunda kalsın" anlamındaki bir uygulama anlayışı hukuka rağmen ne kadar devam ettirilebilir?
Yine devlet kadroları ile diş tedavi ve ağız diş sağlığı hizmetlerinin tamamının karşılanmasının imkansızlığı da ortadadır. 72 milyona hizmet etmesi için devlet kadrolarında sadece 7 bin dolayında diş hekimi vardır. Dışarıda özel olarak çalışan 20 bin diş hekimi, halen yok sayılmaktadır.
DİŞHEKİMİ SEDAT DEMİRCİ- KARABÜK.
Serbest Diş Hekimi