Medimagazin logo

Boyu 16 santimetre uzatıldı

Boyunun kısa olmasından dolayı sıkıntı yaşayan üniversite öğrencisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu ile Uz.Dr. Onur Hapa'nın yaptığı 2 operasyonla 4 yerinden ameliyat edilerek 16 santimetre uzatıldı. Operasyon öncesinde 1,50 olan genç, 1,66 metrelik boya ulaştı.
Boyu 16 santimetre uzatıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Türk bilim adamlarının büyük buluşu sonrasında Avrupa Patent Enstitüsü'nden patenti alınan "Uzayabilen Mekanik İntramedüller Çivi"nin uygulandığı bacakların üst bölgesinde, bacağa ağırlık uygulayıp kıvırma hareketiyle 3 ayda 8,5 santimetre uzama sağlandı.

Kahramanmaraş'ta yaşayan Sütçü İmam Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi 25 yaşındaki Ahmet Turan Taşdönderen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1,50 metre boya sahip olmasından dolayı sıkıntı yaşadığını, moralinin bozulduğunu, boy uzatmak için çare aradığını anlattı.

 - Bacağını her gün kıvırarak 3 ayda 8,5 santim uzadı

 DEÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'yla irtibata geçtiğini ve yapılan iki ameliyatla boyunun 16 santimetre uzatıldığını dile getiren Taşdönderen, "Annem her gün bacağıma kıvırma hareketi yaptı. Böylelikle bacağımın üst bölgesi her gün 1 milimetre uzadı. Artık kendimi çok daha iyi hissediyorum. Daha önce moralim çok bozuluyordu. Artık toplumun içine daha rahat giriyorum. Hocalarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

Anne Şöhret Taşdönderen de tek çocuğu olan oğlunun boy kısalığından dolayı moralinin bozulduğunu, yaşının ilerlemesiyle bu sorunun daha da arttığını belirtti. Taşdönderen, boy uzatma işlemenin ardından oğlunun moralinin yerine geldiğini ve kendine güveninin arttığını ifade ederek operasyonu gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.

 - Bacaklar sırayla uzatıldı

 DEÜ Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu ise Ahmet Turan Taşdönderen'in bacaklarının üst kısmına Avrupa Patent Enstitüsü'nden patenti alınan "Uzayabilen Mekanik İntramedüller Çivi" uygulaması alt kısmına ise İllizarov yöntemini uyguladıklarını ifade etti. Havıtçıoğlu, bacakların bir kısmının içerden yapılan sistemle bir kısmının ise dışardan yapılan sistemle uzatıldığını dile getirerek şunları kaydetti:

"Bacakların üst bölgesini 3 ayda 8,5 santimetre uzattık. Alt kısmında 7,5 santimetrelik uzatma gerçekleştirdik. Toplamda 16 santimetrelik uzama gerçekleştirildi. Hastanın dengesi sağlandı. Bu uygulamayı herkese yapmıyoruz. Bu tür sağlık sorunları olan ve gerçekten de boyu çok kısa olan kişilere yapıyoruz. Hastamız çok uyumlu. Söylediğimiz her şeyi yaptı, kontrollerini Kahramanmaraş'tan gelerek hiç aksatmadı. İki taraflı uzatma yapıldığı zaman önce bir taraftan başlıyoruz, 20 gün sonra ise diğer bacağı uzatıyoruz. Hastanın her iki bacağını üzerine basmadan ihtiyaçlarını görmemesini uygun görmüyoruz.

Bizim yeni olan ve patentini aldığımız sistemde günde 1 milimetrelik uzatma gerçekleştiriyoruz. Kemikle birlikte damar ve sinir de uzuyor. Bundan sonraki aşamada hastanın kolları da daha iyi duruma getirilebilir. 10-11 santimetrelik uzatmaya kadar kol ve bacak oranında  sıkıntı olmayabiliyor ama daha fazlasında kollardaki kısalık çok belirgin görülebiliyor. Kolları da gerekirse uzatabiliriz."

boyu
16
santimetre
uzatıldı
Yorum (1)
Osman D
Bu değerli hastamız boyu kısa olduğu için ne gibi bir sorun yaşamış? Mahalledeki basket takımından mı kovulmuş? Bilmiyorum. Ancak ben olsam günlük hayatına sağlıklı olarak devam eden bir insana keyfi bir şikayet karşılığında böyle bir ameliyatı kesinlikle yapmazdım (SGK yetkilisi de olsam zaten böyle keyfi bir ameliyatın parasını da ödemezdim.) Aslında yapılan işlem belli. Tibia ile fibula cerrahi olarak kırılır. Proksimal ve distaline ilizarov tespit konur. Vidaları zaman içerisinde milimetrik olarak açılır. Hem dokular gerilir, hem de aradaki boşluğun kemik dokusu ile dolması beklenir. İyi güzel de tüm bu işlemler o kadar masum şeyler değil ki. Bir kere siz işlem sırasında hastanın iki ya da dört kemiğini bilerek kırıyorsunuz. Sonrasında ise uzunca bir süre yatağa bağlı kalıyor. Peki bu sırada akciğerlere bir yağ embolisi atsa da hasta ölse ne olacak? Daha önceden "herşeyi kabul ediyoruz" diyen yakınları bile çark edip dava açabilirler. "Ayakta gezen gencecik hastamızı öldürdü. Bize böyle bir risk olduğunu söylememişti" derler. O nedenle değerli cerrah arkadaşlarımı uyarıyorum. Lütfen böyle keyfi ameliyatlardan uzak durun. Ağrımaz başınızı ağrıtmayın. Bırakınız kompleksli vatandaşlarımız sorunlarını nerede çözerlerse çözsünler. Saygılarımla...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir