Medimagazin logo

Bilim insanları beyin tümörlerini yok edebilen implant geliştirdi

ABD Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar glioblastomaya çare olacak bir beyin implantı geliştirdi. Yeni tedavi yönteminin sadece tümörü hedef alarak zararlı hücrelere zarar vermediği belirtildi
Kaynak: ntv.com.tr
Bilim insanları beyin tümörlerini yok edebilen implant geliştirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD’de yer alan Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, beyin tümörlerini sağlıklı hücrelere zarar vermeden yok edebilecek yeni bir yöntem geliştirdi.

Araştırmacılar, geliştirdikleri beyin implantının, beyindeki kötü huylu tümörleri yok eden nanoparçacıkları etkinleştirmek için kızılötesi ışık kullandığını duyurdu. 15 gün süren günde 15 dakikalık bir tedavi ile çoğu hastanın kurtarılabileceği bildirildi.

Tümörün çevresindeki sağlıklı dokuya zarar vermeden kanser hücrelerini öldürdü

Bilim insanları implantın deri ve kafatası arasına yerleştirildiğini ve yaklaşık 4,5 derecelik bir sıcaklık yaydığını aktardı. Araştırmacılar, bu ısının tümörün çevresindeki sağlıklı beyin dokusuna zarar vermeden kanser hücrelerini öldürmek için yeterli olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, fototermal tedavi adı verilen ısı kullanma tekniği, tümörleri tedavi etmek için hali hazırda kullanılıyordu. Ancak, şimdiye kadar yalnızca ameliyat esnasında kullanmak mümkündü.

Araştırmacılar, implantı geliştirirken her yıl dünyada 200 binden fazla kişiyi öldüren ve tedavi için açık kafatası ameliyatı gerektiren agresif bir kanser türü olan glioblastoma üzerine odaklandıklarını bildirdi.

Günde 15 dakika tedavi ile  ameliyata gerek kalmadan iyileştiler

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, implant testlerinin beyin tümörü olan fareler üzerinde yapıldığı belirtildi. Buna göre, agresif tümörleri olan fareler iki gruba ayrıldı: bir gruba implant tedavisi uygulanırken, ikinci gruba bu teknik uygulanmadı. Birinci gruptaki, fareler, nanopartiküller aktive edildiğinde sadece tümör bölgesini hedeflediğini ve çevre dokuları tehlikeye atmadığını buldu. İmplantlı fareler, 15 gün boyunca günde 15 dakika tedavi edildi ve hepsi ameliyata gerek kalmadan iyileşme gösterdi.

Hayatta kalma süreleri 3 kat arttı

Ayrıca tedavi edilen fareler, ortalama olarak üçe katlanmış hayatta kalma süreleri ile, tedavi edilmeyen farelerden önemli ölçüde daha uzun yaşadı. Yeni implant tedavisi kemoterapi ile birleştirildiğinde fareler daha da uzun yaşadı.

Bilim insanları ayrıca, implant ile tedavi yönteminin, kemoterapi ve radyasyon tedavisine kıyasla yan etkilerinin çok daha az olduğuna vurgu yaptı.

Çalışmanın baş yazarı Hamed Arami, "Geliştirdiğimiz beyin implantında bulunan nanopartiküller tedaviyi sadece tümöre hedeflememize yardımcı oluyor, bu nedenle yan etkiler kemoterapi ve radyasyona kıyasla nispeten daha az olacak. İmplantın gücü ve dalga boyu ışığı, beyindeki farklı boyut ve konumlardaki tümörleri hedef alacak şekilde de ayarlanabilir. Nanopartiküllerin yapısı ve dozu, sadece doğru miktarda ısı üretecek şekilde kalibre edilebilir" şeklinde açıklama yaptı.

Arami sözlerini şöyle sürdürdü:

"Glioblastoma hastaları tanıdan sonra genellikle iki ila üç yıldan fazla yaşamazlar çünkü tümörün her parçasından kurtulamazsınız ve tümör ilaca dirençli veya radyasyona dirençli hale gelebilir Amaç, hayatta kalma süresini uzatmak için bunu diğer tedavilerle birleştirmektir.”

beyin tumoru
beyin implanti
glioblastoma
stanford universitesi
Yorum (1)
Dr. Temel Pamir
tedavi, glioblastomanın iyileşmesini değil, sağkalım süresinin uzatılmasını sağlamakta ve amaçlamaktadır.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir