Medimagazin logo

Başhekim ikinci basamaktaki sorunlara dikkat çekti

Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Suat Özer Öner, ikinci basamak sağlık hizmetleri verilirken karşı karşıya oldukları en önemli sorunun; hastane binalarının yetersizliği olduğunu söyledi. Yeni hizmet binası için 5 yıldan buyana belediyelerin kendilerine arsa tahsisinde bulunmasını beklediklerini kaydeden Öner, sağlık alanındaki sorunlarınsa ancak toplumun tüm kesimlerinin işbirliği yapmasıyla çözülebileceğini vurguladı
Başhekim ikinci basamaktaki sorunlara dikkat çekti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
MERSİN (İHA) - Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Suat Özer Öner, ikinci basamak sağlık hizmetleri verilirken karşı karşıya oldukları en önemli sorunun; hastane binalarının yetersizliği olduğunu söyledi. Yeni hizmet binası için 5 yıldan buyana belediyelerin kendilerine arsa tahsisinde bulunmasını beklediklerini kaydeden Öner, sağlık alanındaki sorunlarınsa ancak toplumun tüm kesimlerinin işbirliği yapmasıyla çözülebileceğini vurguladı.

Sağlığın tüm ulusların temel gelişmişlik düzeyini gösteren aynı zamanda da toplumların ekonomik kalkınmasında rol oynayan bir kavram olarak öne çıktığını anlatan Öner, sağlık sektörünün tüm ülkelerin reel ekonomisinde oldukça yüksek pay alan bir sektör olduğunu dile getirdi. Hastaneleri; kamusal otorite ve toplumsal baskı araçlarıyla karşılıklı etkileşimde bulunan örgütler olarak nitelendiren Öner, sağlık sektöründe yetkinin kaynağınınsa bilgi ve yetenek olduğu için hizmet sürecinin başında doktorların yönlendirici ve karar verici olarak bulunduğunu belirtti.

Sağlık hizmeti verilirken temel amacın; maliyetlerin sınırlanması, sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması, tüketicinin memnun edilmesinin yanında kaynakların etkili kullanılması ve eşitlik olduğunu kaydeden Öner, verimliliğe ulaşmanın tek yolunun da insan gücünden faydalanılması olduğunu vurguladı. Değişimin kendi kendine değil, insanoğlunun etkisiyle mümkün olabileceğinin altını çizen Öner, önünü görememek başta olmak üzere kendi durumunun farkına varamam, değişimi algılayamamanınsa başarısızlığın nedeni olduğunu ifade etti.

“Hastaneler dikensiz gül bahçeleri değil”
Suat Özer Öner, açıklamasını şöyle sürdürdü; "İnsanın ailesi, okulu, sosyal çevresi, iş ortamı, yaşadığı şehrinde sağlıklı bir yapıda olması gerekiyor. Hasta insanlar polikliniklere gelip kısa muayene süreleri içerisinde 3-5 kutu ilaç temin ederek, sağlıklı yaşama kavuşacaklarını umuyorlarsa; bu pek mümkün değil. Ancak hastaneler de dikensiz gül bahçeleri değil. Aynı sorun ve çatışmalar burada da yaşanıyor. Tasa, kaygı, endişe ve birçok problemi olan hasta bizden ne istiyor, beklentileri ne oranda karşılanıyor veya karşılanamıyor?"

Hasta-hekim ilişkisinde nezaket, hastayı ikna etme, hasta memnuniyeti, kullanılan tıbbı malzemelerin yeni ve üst model olması, hizmet veren elemanların nazik olmaları, mekanların temiz ve ferah olması beklentileri ön plana çıktığını hatırlatan Öner, doğru tanı alma, tedavi olma, takip edilmeninse ikinci plana düştüğünü; değerli görülmek, öncelikli olduğunun hissettirilmesi, beklentilerinin her yönüyle kabul edilmesi ve karşılanması isteği ön plana çıktığını anlattı.

"En önemli sorunumuz; hastane binalarının yetersizliğidir"
Bugün gelinen noktada hekimlerin mevcut şartlardan pekte memnun olmadığını, ne yapıp nasıl davranacakları konusundaysa kararsız olduğuna dikkat çeken Öner, "İş kapasitelerinin altında çalışmakta ama daha çok yorulmakta ve memnuniyetsiz bir hal içerisindeler. Moral olarak tükenmişlik yaşamakta, idari, sosyal, mesleki tükenmişlik ve çaresizlik belirtileri var. Bu durum hekimin kişiliğine, aile yaşantısına, sosyal çevresine ve çalıştığı kurumada olumsuz yansıyor. Sonuç; karşılıklı beklentiler pompalanarak yükseltilmekte; memnuniyetsizlikte karşılıklı olarak hasta-hekim arasında ve çalışanlar arasında artmaktadır. İkinci basamak sağlık hizmetleri verirken bizlerin en önemli problemi hastane binalarının yetersizliğidir. Nüfus başına düşen kaliteli ve nitelikli hasta yatağı ve yoğun bakım yataklarının yetersiz olması, acil servislerin yetersizliği, il içi yaşanan sevk problemleri, branş ve icap nöbetleri, adli tabiplik hizmetleri önemli problemler olarak karşımızda duruyor" dedi.

Hastanelerin aynı zamanda ihtişam, güzellik, sevgi ve mahremiyetin yansımaları olduğunun altını çizen Öner, bunun yanında hastanelerin insanlara hayatın boşluğunu, soğukluğunu ve sessizliğini en çok hissettiren, insanın kendisini yalnız hissettiği mekanlar olarak da öne çıktığını dile getirdi. Öner, hastane mimarisinin ise başlı başlına bir uzmanlık alanı olduğunu ancak bugünkü hastanelerin verimsizlik abidesi olarak öne çıktığını iddia etti. Mersin'de özellikle son 20 yıl içinde yeni yerleşim alanlarının hızla arttığına işaret eden Öner, yeni nüfus alanlarının da verimli tarım arazileri, turunç bahçeleri yok edilerek oluşturulduğunu söyledi.

"5 yıldır hastanemiz için arsa tahsisi belediyelerce yapılmadı"
Yeni yerleşim alanlarına hizmet edecek sosyal alanların nasıl planlanması gerektiğinin bilinmediğini kaydeden Öner, "Planlanan alanlarsa ihtiyacı karşılayamıyor Bir hastane arsası neresidir, ne kadar okula ihtiyaç vardır bilinmiyor. Bu şehirde 5 yıldır hastanemiz için bir arsa tahsisi belediyeler tarafından yapılmadı. Yine bu şehirde okul, kaldırım, trafik, park yeri problemleri yaşanıyor. Çarpık kentleşmenin oluşturduğu sosyal problemler çözülemezse bunların çözümü daha sonra sağlıkçılardan başka şekilde isteniyor. Sağlık sisteminin iyileştirilmesi, halkın sağlığının öncelik haline getirilmesi, hekim ve sağlık çalışanlarının da bu öncelik içerisinde hak ettikleri koşullara kavuşabilmesiyle olacaktır. Türkiye'deki sistem, sağlık problemlerini çözerken, elindeki hekim ve sağlık çalışanlarını da en iyi şekilde kullanmalıdır. Sistemin aksayan yönlerini çözecek olan yine hekimler ve sağlık çalışanları olacaktır. Sağlık sorunu gidermek için tüm toplum kesimlerinin işbirliği yapması gerekmektedir. Yönetenleri, sorunların çözümü için beraber çalışmaya davet ediyorum" diye konuştu.
başhekim
ikinci
basamaktaki
sorunlara
dikkat
çekti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir