Medimagazin logo

Bakan Akdağ: Mecburi hizmetini yapmadan usulsüz çalışan hekime müsamaha göstermeyeceğiz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ öncelikli hedeflerinin artık hekim sayısı değil hekim dağılımı olduğunu belirtirken, devlet hizmeti yükümlülüğü yapmadan büyük şehirlerdeki özel hastanelerde çalışan hekimlere müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.
Bakan Akdağ: Mecburi hizmetini yapmadan usulsüz çalışan hekime müsamaha göstermeyeceğiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ bugün yaptığı basın toplantısında hekim dağılımına yönelik düzenlemeler yapacağını kaydederken şunları söyledi:

Bu husustaki öncelik her yıl tıp fakültelerine alınan öğrenci sayısı değişikliği olmaktan çıktı.  4 bin 500 öğrenci alınıyordu, şimdi 11 bin öğrenci alınıyor.  Mezun olan doktorların ya da uzman doktorların dağılımı ile ilgili bir öncelik haline dönüştü.  

Dağılım ile ilgili ciddi problemlerimiz devam ediyor.  Bu konu hemen çalışmaya başladık.  Özel sektörler ilgili de bir mesele var.  Özellikle ilk 3 günde şöyle bir gözlemimiz oldu, devlet hizmeti yükümlülüğü olan bazı arkadaşlarımızın bu yükümlülüğü yerine getirmediklerini özellikle uzman hekimlik aşamasında ve büyük şehirlerde usülsuz olarak kural dışı çalıştıklarını tespit ettik.   Şuanda sayısını tespit etmeye çalışıyoruz.  Buna kesinlikle izin müsemaha göstermeyeceğiz.  

Devlet hizmeti yükümlülüğü benimde hekim olarak pek hoşlanmadığım ama mecbur olduğumuzu bildiğim bir konu biz eğer beş ve altıncı bölge illeri ya da ilçelerinde hekim istihdamı yapabilmek için bir kanun yapmış durumdayız.  Yani milletin iradesi bir kanun yapmış durumunda bu iradeyi çiğnetemeyiz.  Bu bir ihtiyaç.  Ne zaman ki sayılarımız artar ve ihtiyaç kalmaz bu kanun değiştirilir.  Ama bugün yürürlükte olan bir kanun var:  Ben hekimlik diplomamı aldım 300-500 gün arasında devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamam gerekiyor. 
Bunu tamamlamadan hekimlik pratiğini yapmak kanunen mümkün değil.   Bunu tamamlamadan özel hastanede çalışmak suç.
Bu dengesizliğin en önemli sebebi budur.  Çünkü bahsettiğimiz beşinci ve altıncı bölgeler çok büyük bir pay oluşturmuyor.  80 milyon nüfusun 15 milyonunu oluşturuyor.  İşte biz devlet hizmet yükümlülüğü ile bunu sağlayabiliyoruz.  Kaldı ki o bölgelerde gönüllü çalışan hekimlerimiz de var. Bunu işletirsek sorunumuz kalmayacak.
Tabi bir taraftan da teşvik edici mekanizmaları geliştireceğiz.  Biliyorsunuz bizim eleman temininde, istihdam zorluğu çekilen bölgeler için sözleşmeli kanunumuz var burada 11 bin kadro kalmış.  Bu kadroyu da yine 20 bin üzerine çıkarıyoruz, maliye ile görüşerek hazırlıklarını tamamladık. Zor bölgelere daha fazla ücret ödeyeceğiz.

devlet hizmeti yükümlülüğü
recep akdag
usulsuz
Yorum (15)
Hakan Meriç
Türkiye'de hekimlik bitti,genç ve yeni mezun olacak arkadaşlar yurt dışına gitmeyi düşünmeli,şartlar çok ağır ve dahada kötüleşiyor,maddi beklentiniz olmasın,radyoloji uzmanıyım,ortalama 80 hasta ile total 8 bin alınıyor,çilingir 30 tl ye gelir us den aldığım 4 tl bugün.
39
Cevapla
Fatma Ertek
Mecburi hizmet sadece mezun olunca yapılsa kabullenilebilir. Ama uzmanlık ve yan dalda da var. Yani uzman kalırsan 1000-1200 gün yapacaksın, yan dal olursan daha fazla. Mesleğinde ilerledikçe cezalandırılıyorsun. Süreler haberdeki kadar kısa değil. Ayırıca Temel Tıp Bilimlerinde ki mecburi hizmet zaten komik. Fİzyoloji, Farmakoloji gibi gereksiz bir çok alanda devlet hastanelerine atama yapıldı.
15
Cevapla
bg
tıb camiasının en büyük kanayan yarasına parmak bastığınız ve çözüm için harekete geçtiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum.
7
Cevapla
MURAT HAN
Nerde kalmıştık ? işte gene başladık...
20
Cevapla
Özdemir Erdoğan
Anladık Doğu illerindeki açığı kapatmak istiyorsunuzda bunu mecburi hizmet kurasıyla yapın bari, açıktan atama kurası ile değil.
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir