İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 5. sınıf öğrencisiyken, 1998'de derslere başörtülü girdiği gerekçesiyle okuldan atılması üzerine AİHM'e yaptığı başvuru reddedilen, ardından yaptığı temyiz başvurusu da 2005'te geri çevrilen doktor Leyla Şahin, o dönem yaşadıklarını ve kamuda başörtüsü serbestisine ilişkin görüşlerini, AA muhabirine anlattı.
Üniversitede o dönemde başörtü yasağının birden bire başlamadığını ve ilk önce bazı binalara, derslere girememe gibi sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Şahin, "O dönem Prof Dr. Kemal Alemdaroğlu, Genel Cerrahi'de bölüm başkanıydı. Zaten kendi kliniğine başörtülü öğrenci hiç almıyordu. Daha önceki yıllarda da kendisi şahsi olarak da bunu uyguluyordu. Yine ilk o başlattı. Kliniğinde çalışan ve staj yapan başörtülü arkadaşlar girememeye başladılar. Sonrasında da kendisi rektör olunca, 'yasağı bütün fakülteye uygulayacaksınız' direktifini gönderdi" dedi.
O dönem Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun dersine kayıt yaptıran başörtülü öğrencilerin, kayıtlarını iptal etmek durumunda kaldığını ifade eden Şahin, Alemdaroğlu'nun o dönem okulda asistan doktor olan başörtülü bir arkadaşını, "Başörtülü asistan çalıştırmam. İstemiyorum, kabul etmiyorum" diyerek genel cerrahi bölümünün altındaki müzeye kilitlediğini öne sürdü.
"Sınıfınıza dönün, eşyalarınızı toplayın ve terk edin" uyarısı
Bir gün derste iken başörtülü iki arkadaşıyla birlikte tüm bölüm hocalarının olduğu bir odaya çağrıldıklarını aktaran Şahin, şöyle devam etti:
"Bölümün bütün hocalarını toplamışlardı. Bize ayrılan 3 tabureye oturduk. Sonra anlatmaya başladılar. 'Yasaktır... Bundan sonra başörtülü giremeyeceksiniz...' O an neler anlattıklarını yarım yamalak hatırlıyorum. Çok üzülmüştüm ve ağlayarak dinledim. Sonra da toplantının yapıldığı sınıftan çıktık. 'Sınıfınıza dönün, eşyalarınızı toplayın ve terk edin' denildi."
Tüm yaşananların ardından 1999'da eğitimine Viyana'da devam etmek zorunda kaldığını anlatan Şahin, kendisi için üzücü olayı AİHM'e taşıdığını ve davanın mahkemede reddedildiğini kaydetti. Leyla Şahin, "Bu bir hak ve özgürlükler davası. Ama olay hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmemişti. Gerekçeli kararda, benim mağduriyetimle ilgili bir gerekçe yoktu. 'Bir kız öğrenci var. Başörtüsüyle üniversiteye gidemiyor.' Mahkemenin kararında, 'Bu gitmeli midir, gidememeli midir?' bununla ilgili hiç bir açıklama yapılmamıştı" diye konuştu.
Şahin, reddedilen davayı temyize götürme nedenini ise "Karar sadece, 'Türkiye'nin şartlarına ve durumuna göre kendi içinde karar verilebilir' şeklindeydi. Benimle ilgili bir cümle dahi bulamamıştım" diye açıkladı.