Medimagazin logo

Asistan hekimlerin sessiz çığlığı

Asistan hekimlerin sessiz çığlığı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bir klinik düşünün. 1 klinik sorumlusu ve 2 uzman aktif olarak çalışmakta olsun. Klinikte 3 poliklinik, 1 sağlık kurulu polikliniği, 1 semt polikliniği bulunsun. Ayrıca 25 yataklı bir servisi de olsun. Doğası gereği 3 uzman hekim ile bu poliklinikler yürütülemeyeceği için asistanlar poliklinik yapmakta olsun. Ama iş performans hesaplanmasına gelince uzman hekimler, kendileri adına çalışan ve kaşelerini kullanan (yani açıkça sahtekarlık yapan) asistan hekimlerin yaptığı puanlar üzerinden performans alırken, asistan hekimler kendilerine layık görülen 300-400 TL performans ücreti ile yetinmek zorunda kalsınlar.

 

Öyle ki, bazı aylar uzmanların toplam geliri 8000-9000 TL'yi bulurken asistanların toplam geliri 3000-3500 TL arasında gidip gelsin. Buraya kadar seslerini çıkarmayan asistan hekimler, normalde uzmanların çalışması gereken semt polikliniğine de gitmek ve sahtekarlık yapmak zorunda bırakıldıklarında da sessiz kalabilecekler midir? Üstelik bu polikliniğin ana hastaneye oldukça uzak bir semtte olması dolayısıyla, zaten "kırpılmış" bir ek ödeme alan asistanların mevcut gelirlerinin önemli bir kısmı da benzin parası için harcanıyorken.

 

Hal böyleyken, böylesi bir çarpık düzen hiyerarşinin tavan yaptığı askeriye kurumunda bile görülmezken, "Böyle gelmiş, böyle gider." mantığını kabullenip sessiz kalmak ne kadar mümkündür? "Eskiden asistanlar bu kadar bile para alamazdı." diyen uzman-klinik şefi-başhekim şeytan üçgenine "Haklısınız" deseler de, içlerinden geçirmezler mi "Eskiden çalıştığımız işe göre para aldığımız bu garip sistem yoktu." diye? Asistanlar isyanda. Asistanlar artık bu işe bir dur demek istiyor. Çalıştıkları işin karşılığını başkası değil, kendileri alsın istiyorlar. Uzman hekimlerin ek ödemeleri sürekli artarken kendilerininki azalmasın istiyorlar.

 

Uzmanın yerine çalışıp, sahtekarlık yapmakla kalmayıp eğitim namına bir şey göremeden uzmanlık payesi almak istemiyorlar. Asistanlar bezgin. Asistanlar küskün. Asistanlar haklı - değil mi sizce?

 

Dr.M.B
 

asistan
hekimlerin
sessiz
çığlığı
Yorum (19)
dr.sinan
sürekli bir kıyas mevcut.Hemşire kendini doktorla kıyaslar,doktor kendini öğretmenle, polisle kıyaslar.Benim gelirim şöyle de onun geliri niye böyle.Asistan kendini bence bölüm başkanıyla kıyaslasın ! Çünkü en az poliklinik yapan bölüm başkanıdır. Yapmayın arkadaşlar.
0
Cevapla
Faruk Yılmaz
SONUNA kadar haklısın meslektaşım Ama hakkını ararken bile kimliğini gizli tutarak korkaklık yapıyorsun.. Yaz Saglik bakanlığına dilekçeyi gor bakalım uzmanlar nasıl da mum oluyor.. Böyle pisirik davranirsan uzman oldugunda sen yine baskaları adına puan yaparsın benden abi tavsiyesi... Yazdıklarının arkasında dur gor bak Saglik Bakanligi o uzmanları ne hale getiriyor...
0
Cevapla
Alo
Asistanlar oturup hallerine şükretsinler. Ben 35 yıllık hekim ve 26 yıllık genel cerrahi uzmanıyım. Hiç bir hastaya bugün git yarın gel demediğim halde maaşım ve sabit döner dışında (yani 3500 TL'den fazla) para alamıyorum. Hayatın zehir olmuş,geceleri uykuların kaçıyormuş,depresyonla boğuşuyor,bu moral bozuklukları içinde ameliyatlar yapıyormuşsun,her an hem ceza hem de tazminat davalarıyla burun buruna kalıyormşsun kimin umurunda! Yahu bu kadar riskli bir iş böyle bir parayla nasıl yapılır? Motor tamircisi olsan tamir edemezsen atar gidersin. İnsanı nereye atacaksın? Böyle saçma sapan bir sistem dünyanın neresinde vardır? Bazı tuzu kuru meslektaşlarımız diyorki her şey para değil. Tamam da peki ENAYİLİK nedir?
0
Cevapla
esatb
kusura bakma arkadaş, uzmanın şefin o performansı almasa çekip gidecek. onu da hesapla... ayrıca bir hatırlatma: eskiden de hoca muayenehanesinde hastayı görür, parayı götürür, biz yutkunurduk.
0
Cevapla
pelin demir
Dr. Sinan Bey çok saçma bir yorum olmuş, neresinden ne anlayacağımı şaşırdım...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir