Medimagazin logo

Araştırma: Üromodulin seviyeleri böbrek yetmezliği riskini gösterebilir

American Journal of Kidney Diseases dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, serum üromodulin seviyelerinin, böbrek sağlığını değerlendirmek ve böbrek hastalığı riskini öngörmek için önemli bir biyobelirteç olduğunu ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Üromodulin seviyeleri böbrek yetmezliği riskini gösterebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir çalışmada araştırmacılar, böbrek sağlığını ve hastalık riskini ölçmek için çok önemli bir biyobelirteç olarak serum üromodulinine ışık tutarak böbrek hastalığına karşı savaşta önemli bir atılımı ortaya çıkardılar.

American Journal of Kidney Diseases (AJKD) dergisinde yayınlanan araştırma, böbrekle ilgili rahatsızlıkların teşhis ve yönetiminde devrim yaratma potansiyeli taşıyor.

Öncelikle hipertansiyon ve kronik böbrek hastalığı yaşayan Afro-Amerikan yetişkinlerden oluşan bir kohort üzerine odaklanan çalışma, böbrek sağlığını anlamada  önemli bir noktaya işaret ediyor. Geleneksel olarak, önceki araştırmalar idrar üromodulin seviyelerine odaklanmıştı. Ancak bu çalışmada, serum üromodulin düzeyleri ile son dönem böbrek hastalığı (SDBH) riski ve bu belirli demografik grupta ölüm oranı arasındaki ilişkileri değerlendirildi.

Düşük üromodulin düzeyleri yüksek böbrek hastalığı riski ile bağlantılı

Çalışmanın en çarpıcı bulgularından biri, düşük bazal üromodulin seviyeleri ile son dönem böbrek hastalığı geliştirme olasılığı arasındaki güçlü korelasyondu. Başlangıçtaki böbrek ölçümleri dikkate alındığında bile, düşük üromodulin seviyelerine sahip katılımcılar hala önemli ölçüde daha yüksek risk altındaydı ve bu yeni tanımlanan biyobelirtecin böbrek hastalığı sonuçlarını tahmin etmedeki öneminin altını çiziyordu.

Yıllık üromodulin düşüşleri soruna işaret ediyor

Araştırma, üromodulin seviyelerinde yıllık bazda daha sert düşüşler yaşayan katılımcıların böbrek yetmezliği riskinin daha yüksek olduğunu da ortaya koydu.

Üromodulin seviyelerinden etkilenmeyen ölüm oranı

Şaşırtıcı bir şekilde, çalışmada ne başlangıçtaki üromodulin seviyeleri ne de üromodulindeki yıllık değişiklikler ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı.

Geleneksel tedavilerin üromodulin düzeyleri üzerindeki etkisi vurgulandı

Çalışma ayrıca geleneksel tedavilerin üromodulin seviyeleri üzerindeki etkisini de vurguladı. Yoğun kan basıncı kontrolü ve ramipril tedavisi gibi geleneksel tedavilerin üromodulin seviyelerini etkilediği bulundu.

Yeni keşif, tedavi planlarının düzenlenmesi ve bu tedavileri gören hastalarda böbrek sağlığının izlenmesi için yeni yollar açabilir.

uromodulin seviyeleri
bobrek yetmezligi
aratirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir