Medimagazin logo

Araştırma: Okuryazarlık ve yaratıcı faaliyetlerle uğraşmak demans riskini azaltıyor

Yapılan yeni bir araştırma; günlük tutmak, mektup yazmak veya bilgisayar kullanmak gibi okuryazarlık etkinliklerine katılımın, yaşlılık döneminde demans riskini %11 azaltabileceği ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Okuryazarlık ve yaratıcı faaliyetlerle uğraşmak demans riskini azaltıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir araştırmaya göre, günlük ya da ajanda tutmanın bunamaya karşı potansiyel olarak güçlü bir savunma sağladığı tespit edildi. Melbourne'deki Monash Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışma, genç kızlar ve kalp kırıklığı ile ilgili klişeleşmiş çağrışımların aksine, çeşitli okuryazarlık ve yaratıcı faaliyetlerde bulunmanın yaşlı yetişkinlerde demans gelişme riskini önemli ölçüde azaltabileceğini öne sürüyor.

On yıl boyunca Avustralya'da yaşayan 70 yaş ve üzeri 10.000 kişiden elde edilen verilerin analiz edilmesini içeren çalışma, zihinsel ve sanatsal uğraşların potansiyel faydalarına ilişkin büyüleyici bilgiler ortaya koydu. Günlük tutmak, mektup yazmak ya da bilgisayar kullanmak gibi okuryazarlık faaliyetlerine aktif olarak katılan katılımcıların demansa yakalanma olasılığının %11 daha az olduğu tespit edildi.

El işi ve sanat da riski azaltıyor

Ayrıca araştırma, oyun oynamak, kart oynamak, satranç oynamak ve bulmaca çözmek gibi aktif zihinsel faaliyetlere katılımın %9'luk bir risk azalmasıyla bağlantılı olduğunu gösterdi. Benzer şekilde, ahşap işleri, metal işleri, resim veya çizim gibi sanatsal uğraşların yanı sıra gazete okumak veya müzik dinlemek gibi pasif zihinsel faaliyetler de hastalığa yakalanma riskinde %7'lik bir azalma ile ilişkilendirilildi.

İlginç bir şekilde, çalışmada sosyal gezilerin veya etkileşimlerin demans riski üzerinde önemli bir etkisi gözlemlenmedi. Bu bulgu, sosyal katılımın genel refah için önemini korurken, bunama olasılığını azaltmaya doğrudan katkıda bulunmayabileceğini gösterdi.

Jama Network Open dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar özellikle yaşlı yetişkinlerde demansı potansiyel olarak önlemenin bir yolu olarak yaşam tarzını zenginleştirmenin önemini vurguladı. Günlük rutinlere çeşitli boş zaman aktivitelerinin dahil edilmesinin bilişsel refahı artırabileceğini ve nöronların ve sinapsların büyümesini teşvik edebileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, "Bu sonuçlar, yetişkin okuryazarlığı, yaratıcı sanat ve aktif ve pasif zihinsel faaliyetlere katılımın yaşamın son dönemlerinde demans riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir" dedi. 

"Çeşitli boş zaman etkinlikleriyle zenginleştirilmiş bir yaşam tarzı iyimser bir kişiliği yansıtabilir ve nöronların ve sinapsların büyümesini teşvik ederek ve refahı artırarak bilişsel faydalar sağlayabilir."

demans
gunluk tutma
yazi yazma
demans riski
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir