Fransa’daki Sorbonne Paris Nord Üniversitesi’nden araştırmacılar, sosis ve domuz pastırması gibi etlere renk ve tat katmak için kullanılan nitritler ile artan tip 2 diyabet riski arasında bir bağlantı bulduklarını söylüyorlar.
Daily Mail’in haberine göre ekip, Fransa’da 2009’dan beri yaklaşık 7 yıldır izlenen 100.000’den fazla kişiden toplanan verileri inceledi.
Tip 2 diyabet geliştirme riski yüzde 53 daha yüksek
Sonuçlara göre, kurutulmuş etlerle ilişkili karakteristik renk ve lezzetten sorumlu en önemli katkı maddesi olan sodyum nitriti en fazla tüketen kişilerin tip 2 diyabet geliştirme riskinin yüzde 53 daha yüksek olduğu keşfedildi.
Birleşik Krallık ve ABD’de yaklaşık her 12 yetişkinden biri tip 2 diyabet hastasıdır ve bunların yüzde 90’ı fazla kilolu veya obezdir.
Önceki çalışmalar da, çok fazla kırmızı ve özellikle işlenmiş et yemenin, obezite kaynaklı diyabet riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu göstermişti.