Medimagazin logo

Araştırma: Hastaların neden oral değil de damardan ilaç istediği belli oldu

Yeni bir çalışma, beynin ilaca verdiği tepkinin ilacın enjekte edilmesine ya da ağızdan alınmasına bağlı olarak önemli ölçüde değiştiğini ortaya koyuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Hastaların neden oral değil de damardan ilaç istediği belli oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden (NIH) araştırmacılar, ilaç uygulama yönteminin beynimizin etkilerine nasıl tepki verdiğini önemli ölçüde etkileyebileceğini gösteren bir çalışma yürüttü. 

Çalışma, damardan verilen ilaçların beynin belirginlik ağı olarak bilinen bir bölümünü aktive ettiğini ve bu tepkinin ağızdan alınan ilaçlarda gözlenmediğini ortaya koydu. Bu keşif, damardan verilenler gibi beyne daha hızlı ulaşan ilaçların neden daha fazla bağımlılık yaptığına ışık tutuyor.

Araştırmada, tipik olarak DEHB gibi durumlar için kullanılan reçeteli bir uyarıcı olan metilfenidat kullanılarak, ilgili herhangi bir tanısı olmayan 20 katılımcı üzerinde çalışıldı. 

Katılımcılara ilaç hem damardan hem de ağızdan verildi. Araştırmacılar PET taramaları kullanarak dopamin seviyelerini ve fMRI taramaları kullanarak genel beyin aktivitesini izlediler. 

FMRI taramaları, damar içi ilaç uygulamasının belirginlik ağının iki ana bölgesini aktive ettiğini gösterdi: dorsal anterior singulat korteks ve insula korteks. İlaç ağızdan alındığında bu bölgeler aktive olmadı. Salience ağındaki aktivite, katılımcılar tarafından bildirilen daha yüksek öfori duygularıyla tutarlıydı ve bu beyin bölümü ile uyuşturucu bağımlılığı arasındaki önceki bağlantılarla uyumluydu.

Bu bulgu, farklı ilaç uygulama yöntemlerinin beyin fonksiyonlarını ve bağımlılığı nasıl etkilediğini anlamak için çok önemli. Tedavilerin tasarlanması ve bağımlılık sorunlarının ele alınması için değerli bilgiler sağlar. Gelecekteki araştırma yönlerinden biri, belirginlik ağındaki aktiviteyi engellemek ve katılımcıların yüksek olma hissi üzerindeki etkilerini gözlemlemek için deneyler içerebilir. NIH'den bir psikiyatrist olan Nora Volkow, madde kullanım bozuklukları için yeni tedaviler geliştirmek ve aşırı doz krizini ele almak için bağımlılığın altında yatan beyin mekanizmalarını anlamanın önemini vurguladı.

beyin
ilac
arastirma
abd ulusal saglik enstituleri
Yorum (5)
sarı seron
ahhaaaaaaaaaaaaaa... vatandaşın neden sarı seron istediği, bu uğurda neden seron takmadın diye hemşire,doktoru patakladığı anlaşıldııııııııııııııııııııı.
40
Cevapla
baki arslan
bikere ona serum yemek denir....doğrusunu öğren....seron yemeden düzelinmez....illa yiycen yani.....
3
Cevapla
izmirli
yani vatandaş sarı seron istemekle haklı mı çıkmış oldu
3
Cevapla
HALİT YAŞAR
bi̇r nevi̇ uyuşturucu olarak algilaniyor belli̇ ki̇..hele de canim yurdum i̇nsani i̇çi̇n..
2
Cevapla
doğrusu
baki arslan, sen de doğrusunu öğren, ordinaryüs profesör müsün ?
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir