Medimagazin logo

ARAŞTIRMA: Genç meme kanserli kadınlarda mastektomiye gerek olmayabilir

Mastektomi yapılan kadınlarda sağkalım sonuçlarının lumpektomi geçiren kadınlara benzer olduğunu gösteren yeni bir araştırmaya göre, metastatik olmayan invaziv meme kanseri olan genç kadınlar arasında mastektomiler her zaman gerekli olmayabilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ARAŞTIRMA: Genç meme kanserli kadınlarda mastektomiye gerek olmayabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Amerikan Göğüs Cerrahları Derneği'nin yıllık toplantısında yeni bir araştırma sunuldu. Araştırmayı yapan Health Levine Cancer Institute, Charlotte, NC Dr. Pestana "Çoğu zaman, tüm memenin alınmasının kanserin o memede geri dönmesini engelleyeceği varsayımı vardır. Bu tamamen mantıklı, bu yüzden birçok hastanın lumpektomi gibi sınırlı bir ameliyatla mastektomi gibi kapsamlı ameliyat sonrası benzer sağ kalım göstermesine şaşırdım" dedi.

Medscape'de yayınlan habere göre; Aslında, lumpektomi ve mastektominin benzer sonuçlara yol açtığı meme kanserli 50 yaş üstü kadınlar arasında iyi bir şekilde gösterilmişti, ancak randomize çalışmalardan elde edilen verileri analiz ederek benzer etkinlik gösterme çabaları, 40 yaşın altındaki az sayıda kadınla sınırlandırılmıştı.

Araştırmacılar, Levine Kanser Enstitüsü'nün Genç Kadın Veritabanından yararlandılar. Analiz, 2010 ile 2018 arasında tedavi edilen yaklaşık 600 kadının verilerini içeriyordu.

Çalışmadaki 591 hastanın tümü, medyan yaşı 37 olan 40 yaşın altında kadınlardan oluştu. Ortalama takip süresin  67 aydı. Hastaların yüzde 12'si hayatını kaybetti; Hastaların %53,3'ü HR+/HER2–, %20,8'i HR+/HER2+, %19,3'ü üçlü negatif ve %6,6'sı HR–/HER2+ idi. Ameliyat tipinin  mortalite ile ilişkisi bulunamadı.

meme kanseri
lumpektomi
amerikan gogus cerrahlari dernegi
mastektomi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir