Medimagazin logo

Araştırma: COVID-19 salgınında çocuklar arasında tip 2 diyabette keskin bir artış yaşandı

Johns Hopkins Çocuk Merkezi'ndeki ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırmacılar, tıbbi kayıtların çok bölgeli bir araştırmasında, COVID-19 salgını sırasında çocuklar arasında tip 2 diyabette keskin bir artış belgelediklerini söylüyorlar
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: COVID-19 salgınında çocuklar arasında tip 2 diyabette keskin bir artış yaşandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - 17 Ağustos'ta The Journal of Pediatrics'te  yayınlanan bulgulara göre, virüs enfeksiyonunun kendinden mi yoksa pandemi önlemleriyle sanal eğitime geçişe ve spor ve okulların kapatılmasının mı etkisi henüz belli değil ama kesin olan şu ki; çocuklarda pandemi döneminde tip 2 diabet sayısı arttı.

Pandemiden önce, tip 2 diyabet dünya çapında çocuklar arasında artıyordu ve çocukluk çağı diyabet oranlarının zamanla yükselip düştüğü bilindiğinden, araştırmacılar pandeminin etkisini değerlendirmek için ülke çapında bir tıbbi kayıt incelemesi başlattılar.

Amerikalı gençlerin üçte biri risk altında

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde pediatri doçenti ve makalenin ilk yazarı olan Dr. Magge, azalmış fiziksel aktivite ve kilo alımının tip 2 diyabet için iyi bilinen risk faktörleri olduğunu söylüyor. 

Magge, "COVID-19 karantinası sırasında çocuklar okula gitmek, spor yapmak ve diğer hobiler gibi normal günlük rutinlerinden çıkarıldı. Sadece fiziksel olarak daha az aktif değillerdi, aynı zamanda evlerine hapsolmuşlardı ve TV izleyerek, video oyunları oynayarak veya diğer elektronik cihazlarla çok daha fazla zaman harcıyorlardı." dedi.

Tip 2 diyabet, vücudun şekeri düzenleme, kullanma ve işleme yeteneğini etkileyen kronik bir hastalıktır. Tedavi ve kontrol olmadan kalp hastalığına, sinir ve böbrek hasarına, görme bozukluğuna ve organlarda geri dönüşü olmayan diğer yaralanmalara neden olabilir.

Genel olarak yetişkinlerle ilişkilendirilmesine rağmen, Amerikalı gençlerin tahminen üçte biri aşırı kilolu ve obez oldukları için risk altında kabul ediliyor. Magge, diğer kurumlardan yapılan önceki araştırmaların, diyabet teşhisi konan çocukların yetişkinlerden daha hızlı komplikasyon yaşadıklarını gösterdiğini de ekliyor.

Yüzde 77 artış görüldü

Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği içinde yürütülen yeni çalışmada, araştırmacılar pandemiden önceki iki yıl içinde 8 ila 21 yaş arasındaki kişilerde yeni başlangıçlı tip 2 diyabet oranlarını karşılaştırdı (1 Mart 2018, 2018-29 Şubat 2020) ile pandeminin ilk yılı (1 Mart 2020 - 28 Şubat 2021).

Araştırmacılar, bu dönemde ABD genelindeki 24 merkezden 8 ila 21 yaşları arasında 3113 pediatrik hasta belirlediler ve  %77 artış olduğu görüldü.

Pandeminin ilk yılında, kayıtlar, pandemi öncesi yıllardaki yüzdelerin tersine, kızlardan (% 45) daha fazla erkek çocuğa (% 55) tip 2 diyabet teşhisi konduğunu gösterdi. 

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde pediatri yardımcı doçenti ve makalenin ilk yazarı olan pediatrik endokrinolog Risa Wolf, "Bu, çalışmamızın daha sıra dışı bulgularından biriydi. Tipik olarak, yeni tip 2 diyabet teşhisi konan erkeklerden daha fazla kız görüyoruz, ancak nedeni belli değil." dedi.

Önceki yıllardaki oranlarla karşılaştırıldığında, İspanyol gençleri arasındaki teşhis sayısı pandeminin ilk yılında neredeyse iki katına çıktı ve Siyah gençler arasındaki teşhis sayısı iki katına çıktı.

Beyaz gençler arasında, araştırmacılar vakalarda bir düşüş kaydetti.

Daha fazla hastaya tanı koyuldu

Yeni analiz, artan vücut kitle indeksi (boy ve kiloya dayalı vücut yağı) ve daha yüksek kan şekeri ve hemoglobin A1c test sonuçları (diyabetin standart tanı ölçütleri) olan vakalardaki artışı belgeledi.

Ek olarak, pandemi öncesi yıllarda, pandemi yılına göre daha fazla hastaya ayaktan tedavi sırasında (%57) teşhis konuldu, daha fazla sayıda hastaya tanı konuldu ve yatarak tedavi edildi (%57), bu da daha fazla ciddiyet olduğunu gösteriyor.

Genel olarak, araştırmacılar teşhis konan gençlerin %21'inin en ciddi semptomlarının kusma, uyuşukluk, kafa karışıklığı ve hızlı nefes almayı içeren "metabolik dekompansasyon" ile başvurduğunu buldular. Pandemi öncesi, bu tür belirtiler yeni başlayan tip 2 diyabetli çocukların sadece %9'unda görüldü. Çalışma tıbbi kayıtların geriye dönük (geriye dönük) bir incelemesini içerdiğinden, araştırmacılar raporlamada tutarsızlık veya eksik bilgi potansiyeli olduğunu söylüyorlar.

diyabet
tip 2
covid19 salgini
abd
cocuk
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir