Medimagazin logo

Araştırma: Bazı antidepresanlar diğerlerinden daha fazla kilo alımına neden oluyor

Araştırmacılar, Annals of Internal Medicine'de yayımlanan çalışmalarında, bupropion kullanıcılarının en yaygın antidepresan olan sertralin kullananlara kıyasla önemli miktarda kilo alma olasılıklarının %15 ila %20 daha az olduğunu bildirdi.
Kaynak: Sözcü
Araştırma: Bazı antidepresanlar diğerlerinden daha fazla kilo alımına neden oluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Araştırmacılar, hepsi seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) olmasına rağmen, esitalopram ve paroksetinin sertraline kıyasla kilo alma riskinin %15 daha fazla olduğunu buldu.

Boston'daki Harvard Pilgrim Sağlık Enstitüsü'nde genel dahiliye uzmanı ve kıdemli araştırmacı Dr. Jason Block , "Çalışmamız, bupropion gibi bazı antidepresanların diğerlerine kıyasla daha az kilo alımıyla ilişkili olduğunu tespit etti" dedi.

Araştırmacılar, ABD'li yetişkinlerin yaklaşık %14'ünün antidepresan kullandığını da ekledi.

Çalışma için araştırmacılar, yeni antidepresan reçete edilen 18 ila 80 yaş arası 183.000'den fazla kişinin verilerini analiz etti. Ekip, hastaların sekiz yaygın antidepresandan birini almaya başladıktan sonraki altı ay, bir yıl ve iki yıl sonra kilolarını kontrol etti.

Araştırmacılar, genel olarak bupropion kullanıcılarının diğer antidepresan kullananlara kıyasla en az kiloyu aldığını söyledi. Yaklaşık %5 veya daha fazla kilo artışı klinik olarak anlamlı kabul edildi.

Block, enstitünün bir haber bülteninde, "Hastaların ve klinisyenlerinin bir antidepresanı diğerine tercih etmesinin birkaç nedeni olmasına rağmen, kilo alımı hastaların ilaçlarını bırakmalarına yol açan önemli bir yan etkidir. Hastalar ve klinisyenleri, ihtiyaçlarına en uygun ilacı seçmelerinin bir nedeni olarak kilo alımını düşünebilirler." dedi.

antidepresan
annals of internal medicine
bupropion
sertralin
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir