Medimagazin logo

Amerika'da doktorların mesai saatleri uzun

Amerika'da doktorların mesai saatleri son derece uzun. Doktorlar önce muayenehanelerinde, sonra da hastanelerde hasta kabul ediyor. Ancak son 10 yılda, emekliye ayrılan ya da çalışma saatlerini kısıtlayan doktor sayısında artış gözleniyor. Ayrıca tıp fakültelerine giren öğrenci sayısında meydana gelen azalma dikkat çekiyor. Amerika'nın Sesi Televizyonu'nun haberi
Amerika'da doktorların mesai saatleri uzun
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Amerika'da doktorların mesai saatleri son derece uzun. Doktorlar önce muayenehanelerinde, sonra da hastanelerde hasta kabul ediyor. Ancak son 10 yılda, emekliye ayrılan ya da çalışma saatlerini kısıtlayan doktor sayısında artış gözleniyor. Ayrıca tıp fakültelerine giren öğrenci sayısında meydana gelen azalma dikkat çekiyor. Amerika'nın Sesi Televizyonu'nun haberi.

Amerika'da tıp fakültelerine giren öğrenci sayısındaki azalma, ciddi bir sorun. Son yıllarda tıp fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısı çok yetersiz. Uzmanlara göre, Amerika'da en az 50 bin doktora daha ihtiyaç var ve hiçbir girişimde bulunulmazsa doktor açığı 2025'te 200 bini bulacak.

Doktor açığı, kırsal kesimlerde çok daha fazla. Yaşlıların ve sağlık sigortası olmayanların sayısı da giderek artıyor. Göçmenlerle yoksulların sağlık hizmetlerine olan ihtiyacı da artış gösteriyor. Peki sağlık hizmetlerine talep artarken doktorlar neden daha çok çalışmıyor? New Hampshire eyaletindeki Darthmouth Üniversitesi'nden Profesör Douglas Staiger, Amerikan Tabipler Birliği'nin bu konudaki araştırmasının başyazarı. Staiger şöyle konuşuyor: "Rekabet ortamının ve mali zorlukların yarattığı baskılar, doktorları daha uzun mesai yapmaktan caydırıyor. Mesainin son saatleri çok çekilmez oluyor."

Hastanelerde eğitim gören doktor adaylarının çok uzun süre mesai yapması gerektiği bilinen bir gerçek. Ancak mesai saatleri 2003'te konan kısıtlamalarla azaltıldı. Boston'daki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nden Doktor Betsy O'Donnell, haftada 80 saat çalışmaktan çok memnun. O'Donnell, "İki çocuğum var. Haftada 100 yerine 80 saat çalışarak, annelik ve doktorluk görev ve sorumluluklarımı yerine getirmeyi dengeleyebiliyorum," diyor.

Araştırmacılar, doktorların daha az çalışmasının nedeninin, doktor adaylarının mesai saatlerinin kısıtlanması olduğunu düşünüyordu. Ancak mesai saatlerindeki düşüş, hastanelerde çalışmayan doktorları da kapsıyor. Uzmanlar, Amerikan Nüfus İdaresi verileri ışığında doktorların mesai saatlerindeki düşüşle, 1995-2006 yılları arasında gelirlerinin yüzde 25 düşmesi arasında paralellik görüyor. Gelirdeki düşüş, sağlık sigortası şirketlerinden alınan ödemelerdeki kesintilerden kaynaklanıyor. Doktorlar, gelirlerinin azalması yüzünden çalışma isteklerinin de azaldığını söylüyor. Buna ek olarak öğrenciler, Amerika'daki tıp fakültelerine kabul edilmenin çok zor olmasından yakınıyor. Doktor açığının en büyük nedeni, tıp fakültelerine girmenin zor olması. Uzmanlar, acil önlem alınması gerektiği görüşünde. Amerika Tıp Fakülteleri Birliği, doktor açığının kapatılması için tıp öğrencisi sayısının %30 arttırılması gerektiğini söylüyor.

Amerika'da yarım yüzyıldır ilk kez yeni tıp fakülteleri açılmaya başladı. Ancak bazı uzmanlar, bu okullarda eğitim görmeye başlayan öğrencilerin zamanında mezun olamayacağından kaygılı.
tgrt haber
amerika'da
doktorların
mesai
saatleri
uzun
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir