MEDİMAGAZİN - Araştırmacılar İsveç'ten 28.000 kişi belirledi. Katılımcıların ortalama yaşı 58 idi ve çalışmanın başında bunama yoktu. 20 yıl boyunca takip edildiler.
Çalışma sırasında katılımcılar yemek günlüğü ve ayrıntılı bir yemek sıklığı anketi doldurdu. Çalışmanın sonunda, 1.943 kişiye yani %6.9'una Alzheimer hastalığı ve vasküler demans dahil demans teşhisi konuldu.
Akdeniz diyeti ile demans riski arasında bir bağlantı bulunamadı
Araştırmacılar, katılımcıların diyetlerinin geleneksel diyet önerileri ve Akdeniz diyeti ile ne kadar uyumlu olduğunu inceledi.
Yaş, cinsiyet ve eğitime göre ayarlama yaptıktan sonra, geleneksel bir diyet veya Akdeniz diyeti ile demans riskinin azalması arasında bir bağlantı bulamadılar.
Araştırmacılar, bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Çalışmaya eşlik eden bir başyazı yazan İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nden Dr. Nils Peters, "Diyet kendi başına hafıza ve düşünme üzerinde yeterince güçlü bir etkiye sahip olmayabilir, ancak muhtemelen diğer faktörlerin arasında bir faktördür. Risk faktörlerini kontrol etmek için diğer önlemlerle birlikte diyet stratejilerine hala ihtiyaç duyulacaktır." dedi.
Çalışma, Amerikan Nöroloji Akademisi'nin tıp dergisi Neurology'nin 12 Ekim 2022 tarihli çevrimiçi sayısında yayınlandı.