Medimagazin logo

Ailelerin tomografi ısrarı kansere davetiye çıkarıyor

Hastaneye götürülen çocuklara gerekli müdahaleler yapılmasına rağmen ailelerin, 'bir de tomografi çektirelim' ısrarı doktorları zorda bırakıyor.
Kaynak: ZAMAN
Ailelerin tomografi ısrarı kansere davetiye çıkarıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Küçük çocuklarda düşme sonucu oluşan kafa travmaları, acil servise başvurularda ilk sırada geliyor. Gerekli müdahaleler yapılmasına rağmen kaygılı aileler, 'bir de tomografi çektirelim' ısrarında bulunuyor. Tomografinin sakıncalarına dikkat çeken uzmanlar ise gereksiz radyasyona maruz kalan çocuklarda ileride kanser olma riskinin üst seviyeye çıktığını belirtiyor.

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Şefi Doç. Dr. Niyazi Özüçelik, Kanser Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Özüçelik, tek bir beyin tomografisi çekimi ile 1 yaşındaki çocuğun maruz kaldığı iyonize radyasyona bağlı kanserden ölme oranının, yaklaşık bin 500 kişide 1 olduğunu bildiriyor. Bu oranın 10 yaşındaki çocukta 5 binde bir olduğuna dikkat çeken Özüçelik, "Biz incelemeler sonucunda aileye 'çekmeye gerek yok' diyoruz. Fakat aile gidip, başka hastanede çektiriyor." diyor. Özüçelik, Dünya Sağlık Örgütü'nün de tomografiyi 'kanserojen' olarak sınıflandırdığını kaydediyor. Her düşen çocuğa bilgisayar tomografisi çektirme anlayışının yanlış olduğunun altını çizen Özüçelik, "Doktorlar gerekli görürse tomografi çektiriyor. Eğer doktor istemediyse tomografiye gerek yok. Ailelerin bu konuda hekime güvenmesi gerekiyor." uyarısında bulunuyor.

Öte yandan bebeklik döneminde (0-1 yaş) düşük dozlu radyasyona maruz kalan çocukların ise ileride belirli zihinsel yetenekleri bozuluyor. Özellikle dikkat, motorik akılcılık (oyun anlayışı), yaratıcılık, inisiyatif kullanabilme yeteneği ve taktik gibi özelliklerde sıkıntı yaşanıyor.

ailelerin
tomografi
ısrarı
kansere
davetiye
çıkarıyor
Yorum (6)
nöroşirürjien
ESAS OLAN HASTA SAHİBİNİN DOKTORA GÜVENMESİ DEĞİL,DOKTORUN İDAREYİ,ADLİYEYİ,YASALARI,YÖNETMELİKLERİ ARKASINDA GÖRÜP KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMESİDİR.TOMOĞRAFİ ÇEKTİRMEDİN,İŞLER YOLUNDA GİDERSE KİMSE AFERİN DEMEZ, AMA KIRKYILIN BAŞI ENUFAK BİRŞEYİ ATLARSAN YARGILI,YARGISIZ İNFAZA UĞRAR,LİNÇ EDİLİR, ARKANDA HİÇBİR İDARİ YADA YASAL DESTEK BULAMAZ, BİRBAŞINA KALIRSIN.AFEDERSİN GÖ....DEN DONUNU ALIP SOKAĞA SALIVERİLER.HEP SORUMLULUK VEREREK OLMUYOR BUİŞLER.BİRAZDA İNSİYATİF VE YETKİ VERMEK GEREK.BEN YEMİYORUM ARKADAŞ, KİM YERSE BUYURSUN YESİN.
0
Cevapla
leyla altun
ailelerin ısrarını anlamak mümkün değil..gereksiz yere çektirirler ama ihtiyaç durumunda da boşuna radyasyona ldım derler..ama şunuda unutmayın selam verene tomografi isteyen doktorlar birhayli fazla..performans artsın diye acile girene gel sanada bi tomo çekelim dercesine..
0
Cevapla
drkimble
Nöroloji uzmanıyım..Polikliniğe başağrısı şikayeti ile gelen bir çok migren hastasına her acile başvurduğunda tomografi çekildiğini görüyorum.Birazcık anamnez ve bilgi ile basit bir migren hastasını ayırdedebiliriz diye düşünüyorum.
0
Cevapla
H.C.
Nöroşirürjiyen meslekdaşımın yazdıklarına yürekten katılıyorum...Kafa travmalı bebeğe ilk gelişinde tomografi çektirmedik diyelim...Sorumsuz ailelerin tekrar düşürüp de yeniden getirdiklerinde olan komplikasyonların ilkiyle ilgisi olmadığından elimizde somut kanıt olmadıkça kendimizi nasıl aklıyabileceğiz ki? Sorumsuzluktan düşürülen bebekler kafa travması nedeniyle yeterince beyin hasarına uğramış oluyorken radyasyonun zararını düşünmek tuhaf kalıyor...İlerdeki komplikasyonlardan 20 günlük bebeği bile düşürüp getiren ebeveynin hiçbir yükümlülüğü olmuyor da film isteyen hekim radyasyona maruz bıraktı diye neden vicdani muhasebeye davet ediliyor? Gelişen zihinsel problemler oluşan darbeden mi radyasyonun etkisinden mi daha çok nasıl orantılanabilir? 'Sorumsuz aile' bebeğini düşürdü 'sorumlu' değil...Hekim görevini yaptı,soruşturalım,hatta zihinsel özür gelişirse bakımını da hekime yükleyelim... Birilerinin aklına gelebilir, yazmasamıydım acaba?! Dr.H.C.
0
Cevapla
ahmet kemal
klinik muayene ile bir başağrısının migren olup olmadığını ya da travmaya tomografi gerekip gerekmediğini elbette hekimlernm hepsi anlar.. hasta başka bir merkeze gittiğinde tomografi çekilip de ,başağrısıyla ilgisiz bie lezyon tesadüfen çıkarsa; hasta ve yakını soluğu savcılıkta alır ve sizi 40 yıl uğraştırır.. ne tabibler odası ne tabipler birliği ne de sendikalar arkanızda durmaz.. uğraşır durursunuz.. o nedenle ısrarla acile gelenlere hiç bir tetkiki yapmaktan kaçınmayacaksanız. bu devirde etik, hastaya iyilik yapmak falan hepsi hikaye.. ön planda kanunlara karşı kendini koruyacaksın..
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir