Medimagazin logo

Adana’da aile hekimliği uygulaması

Adana Sağlık İl Müdürü Dr. Çağlar Çatak, Aile Hekimliği uygulamasının Adana’da 21 Mayıs 2008 tarihinden bu yana devam ettiğini, kişilerin Aile Hekimine mutlaka başvurarak kayıt yaptırması gerektiğini söyledi
Adana’da aile hekimliği uygulaması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ADANA (İHA) - Adana Sağlık İl Müdürü Dr. Çağlar Çatak, Aile Hekimliği uygulamasının Adana’da 21 Mayıs 2008 tarihinden bu yana devam ettiğini, kişilerin Aile Hekimine mutlaka başvurarak kayıt yaptırması gerektiğini söyledi.

Çatak, yaptığı açıklamada, Aile Hekimliği uygulamasını vatandaşların kendi sağlıkları ile ilgili hayallerin gerçeğe dönüştüğü yeni bir uygulama olduğunu ifade ederek, toplumda var olan sahiplenme duygusunun; bu uygulamayla sağlıklarını emanet edecekleri aile hekimlerini de kısa süre içerisinde sahiplenmek suretiyle iyice pekişeceğini söyledi. Çatak, “Vatandaşlar hekimlerinin kendilerine yaklaşımından, muayenesinden, tedavisinden ve takibinden memnun kaldığı bir hekimi eşine dostuna anlatırken, tavsiye ederken genellikle “bizim doktorumuz” ifadesini kullanma, sahiplenme ve sahiplenilme duygusunu yaşayacaklardır. Aile Hekimleri; sadece hastalıklarla ile değil sağlıklı zamanlarıyla ilgili bir aile bireyidir. Vatandaşlar her türlü sağlık sorunlarında öncelikli olarak Aile Hekimleriyle temas kuracaklar ve çözüm arayışı içerisine gireceklerdir. Ancak gözden kaçırılmaması gereken bir nokta vardır. Karşılıklı oluşacak bu ilişki hemen bir günde kurulabilecek bir bağ değildir. Aile Hekimi ile hasta arasında kurulacak olan güvene dayalı bir iletişim bu bağın zaman içerisinde güçlenmesini sağlayacaktır" dedi.

Vatandaşların sağlık sorunlarıyla ilgilenecek kişinin olmasının, “Doktorunu her istediğinde hemen benimle ilgilen” şeklinde anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Çatak, "Sağlık sorunları ile ilgili olarak başvurular öncelikle hekimin çalıştığı mekana yapılacaktır. Acil durumlarda ise zaten Hastane Acil Servisleri ve 112 Ambulans hizmetleri faaliyetlerine aynen devam etmektedir. Ancak bu hallerde de Aile Hekimini mümkün olan en uygun zamanda bilgilendirmek ve onun da tavsiyesini almak yerinde bir davranış olacaktır" diye konuştu.

Aile Hekimliğinde doktorun hasta yoğunluğunu, kendi istediği gibi ayarlayabileceğini ve randevu usulü çalışarak hastanın sıra beklemesini önleyebileceğini belirten Çatak şöyle devam etti:

"Hasta açısından değişen sistemin en anlamlı getirisi de, hasta doktora başvurduğunda uzun kuyruklarda beklemeyişidir. Muayene odalarının o eski resmi kurum havasından ziyade, lojistik olarak itinalı bir şekilde donatılmış olması ve hasta açısından ortamın daha rahatlatıcı olması da sistemin diğer sevindirici bir yönüdür. Tabi ki hasta yoğunluğu olmayan, hastasıyla ilgilenmek ve doğru teşhisi koymak için fazlasıyla zamanı olan, aile hekimiyle sağlık problemlerini daha rahat bir şekilde paylaşabilir ve sonuca daha rahat gidebilir.”

Aile Hekimliği uygulamasının 21 Mayıs 2008 tarihinden bu yana Adana’da uygulandığını, sistemin aksaklıklarının giderildiğini, 589 Aile Hekiminin Adana genelinde vatandaşa hizmet ettiğini ifade eden Çatak, “Aile Hekimliği uygulaması, asla kişilerin zorunlu olmasalar da evlerinde muayene olması anlamına gelmemektedir” dedi.

Aile Hekiminin kendi bölgesindeki yatalak, yaşlı ve ağır bir kronik hastalık nedeniyle yerinden kalkması, evinden çıkması mümkün olmayan hastalara ikamet ettikleri mekanda bakabileceklerini de vurgulayan Çatak, “Ancak burada da gözden kaçırılmaması gereken husus bu konuyla ilgili yapılacak çağrıların Aile hekimleri tarafından bir program dahilinde gerçekleştirilebileceğidir. Yoksa poliklinik yaparken dışarıda bekleyen 5–10 hastanın bırakılarak derhal bu hastaların hizmetine koşulması gibi bir durum söz konusu değildir. Kaldı ki acil durumlarda 112 ambulans servisi bu konuyla ilgili olarak hizmet sunmaktadır” şeklinde konuştu.

Dr. Çağlar Çatak, Aile Hekimliği Uygulamasına geçilmesiyle birlikte Adana’da 8’i il merkezinde, 10’u ilçe merkezinde toplam 18 adet Toplum Sağlığı Merkezi, 97’si merkez, 31’i Belde ve 14’ ü köyde olmak üzere 142 Aile Sağlığı Merkezinin hizmet verdiğini söyledi. Çatak, Aile Sağlığı Merkezlerinde, 514’ü merkez, 60’ı Belde ve 15’i köyde olmak üzere toplam 589 Aile Hekimi Biriminin hizmete açıldığını kaydetti.

Aile Hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde kişilerin birinci basamak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için Aile Hekimlerine kaydolmasının şart olduğunu kaydeden Çatak, şunları söyledi:

"Kişilerin Aile Hekimlerine ilk kaydı Aile Hekimliği uygulamasına başladığımız tarihte müdürlüğümüz tarafından ikamet ettikleri bölge göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Kişiler bulundukları yerin coğrafi şartlarına göre yakın konumdaki Aile Hekimini bölge sınırlaması olmaksızın serbestçe seçebilir. Kendi seçimini yapan kişinin Aile Hekimini değiştirmesi için en az 6 ay beklemesi zorunludur. Adana’ya ikamet amacı ile yeni gelen kişiler bölgelerinde bulunan Aile Hekimlerinden istedikleri bir Aile Hekimine kayıtlarını yaptırabilirler. Aile Hekimi Kayıt ve Hekim değiştirme dilekçeleri 5 Aralık 2008 tarihinden itibaren işleme konulmaya başlandı. Daha önce herhangi bir Aile Hekimine kayıtlı olmayan vatandaşlar kaydolmak istedikleri Aile Hekimine başvurarak imzaladıkları formları kendilerinin veya Aile Hekiminin Toplum Sağlığı Merkezi’ne teslim etmesi, daha önce bir Aile Hekimine kayıtlı olan vatandaşların ise formlarını bizzat kendilerinin Toplum Sağlığı Merkezi’ne teslim etmeleri durumunda Aile Hekimi kaydı ve değişimi gerçekleştirilmektedir."
adana&#8217
da
aile
hekimliği
uygulaması
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir