Medimagazin logo

Acilde para isteyen özel hastanelere ceza

Tunca Bengin'in MİLLİYET'teki yazısı
Kaynak: MİLLİYET
Acilde para isteyen özel hastanelere ceza
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Başbakanlığın 2010 yılında yayımladığı genelgeye göre, özel hastanelerin acil durumlarda para istemeleri yasak. Buna katılım payı da dahil. Ancak özel hastaneler bildiğini yapmaya devam ediyor. Tetkik, tahlil adı altında para alıyor, vatandaş da bilgisizlik ya da çaresizlikten ödemek zorunda kalıyor.
İstanbul’da 165 civarında özel hastane var. 30’u dışında geri kalanı SGK ile anlaşmalı. Ancak, acil servislerdeki ücretsiz hizmet, anlaşmalı-anlaşmasız tüm özel hastaneler için geçerli.
“Acilde kesinlikle ödeme yok. Vatandaş para isteyen hastaneyi şikâyet etsin” diyen İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hacı Bayram Zengin,”acil” tanımını da şöyle yapıyor:
“Yeni gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda ilk 24 saat içerisinde tıbbi müdahele gerektiren haller ile tıbbi müdahale yapılmadığında hayati tehlike riski doğuracak hallere acil diyoruz. Hekimin kanaatı ile hasta acil kabul edildiğinde (trafik kazası, kalp krizi, inme gibi) hastane herhangi bir ücret alamaz.
Kararı verecek hastane doktoru yani...
Evet. Sorumluluk ona ait. Yine yoğun bakım, yanık, kanser hastalarında da fark ücreti talep edemezler.
Trafik kazası geçirdim bacağım kırıldı...
Acildir. Ani gelişen bir olay kapsamına girer. Ücret talep etmeden tedaviyi yapmak zorundadır. Kendisini aşan bir durum  varsa da uygun bir yere 112 kanalıyla sevk eder. Bu da hastayı acil kapsamından çıkarmaz.
Hastane para diye diretirse?
İstenen rakamları beyan edecek detaylı bir döküman la (Acil, yoğun bakım farketmez) SGK ya da İl Sağlık  Müdürlüğü’ne başvurun.
Yaptırımı nedir?
İlkinde uyarı,tekrarında kapatma cezası .Ayrıca vatandaşın mağduriyeti giderilir.
Kapatılan hastane var mı?
Var ama sayı vermem doğru değil.

acilde
para
isteyen
özel
hastanelere
ceza
Yorum (4)
cerrah tolga
sayı verin kaç gün ne kadar kapattınız?veya radyoterabi ve kemoterabiden fark alanlara ne yaptınız.gerçekler acı ama ceza filan verildiği yok
0
Cevapla
sd
Yargıtay, Borçlar Kanununa göre doktorlarla ilgili davalarda hasta ile doktor arasındaki ilişkinin vekalet sözleşmesine dayandığını, doktorun işci gibi en küçük şeylere dahi dikkat etmesi gerektiğini söyleyip mahkeme kararlarını doktorların aleyhine bozup doktorları tazminat ödemeye mahkum ediyor. Aynı borçlar kanunun da ve Tıbbiye Kanunun da acil de olsa hekim parasını alır diyor. Kanuna mı uyalım, zurnanın son deliği olan Genelgeye mi uyalım. İşte görün de bakın K...mın hukuk devleti uygulamaları.
0
Cevapla
Atilla Çoruh
Sanırım, özel hastaneler bu cezalar için bir fon ayırıyorlar. Ödedikleri cezalar, bu gelirlerinin yanında devede kulak kalıyor. Hem SGK ve hem de özel hastaneler bu uygulamadan karşılıklı olarak karlı çıkıyorlar ve sistem de kendi içinde bu şekilde yürüyor. Saygılarımla
0
Cevapla
Adnan Öbek
Bay "sanırımcı", Sanıyla yazı kaleme almak ancak cahillerin şiarı olabilir. Maalesef kalite bu kadar ! SGK gestapodan farksız. Hiç bir gelişmiş ülkede böylesine keyfi-hukuksuz işlem yapılamaz. Yapılan hizmetin bedeli ödenmezse hizmet de verilemez. Kızıl Komünist ve Faşist rejimler ve bizdeki dikta özentisi uygulamalar müstesna !
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir