Medimagazin logo

Acil hekimlerine erken emeklilik hakkı verilmeli

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Acil hekimlerine erken emeklilik hakkı verilmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ben meslek hayatımın yarıdan çoğunu acillerde geçirmiş ve geçirmekte olan bir sağlıkçıyım. Acil Tıp dünyasına başlama isteğim ta internlik zamanından ki henüz Türkiye’ye bu branş geleli 1-2 yıl olmuştu. Şimdi henüz çalışırım diyebiliyorum ve severek tüm zorlukları kaldırmaya çalışıyorum. Ama ola ki çok kötü bir tecrübe yaşarım veya sağlık problemim olur, o zaman emekli olmayı yeğlerim yaşımı beklemeden.

 

Türkiye’de bir tek radyologlara yıpranma payı ve izni ve emeklilik hakkı verilmiş durumda. Oysa hiçbir radyolog uzman ayda en az 4-5 gecesini acil servis gibi kaotik ortamda ve en anlaşılmaz hastaların durumunu çözmekle uğraşmıyor. Yıpranması yüksek ve ilgili yasalarda özellikli diye bildirilen ve ek ödeme yapılan bölümlerde doktorlar hep dışlanmıştır (anestezi-yoğunbakım-dializ gibi). Burada amaç gelir dengesi getirmek olmuş olabilir. Ama günümüzde doktorun extra, hele de bir acil tıp uzmanının ikinci bir işte çalışma imkanı olamayacağı gibi bireysel olarak dalında yapabileceği bir ek iş de yoktur.

 

Çalışması boyunca hem sosyal açıdan madur olup eşi ve çocuklarıyla geçirdiği gecelerden mahrum kalmakta, tatillerini ve bayram izinlerini büyük ölçüde vazife başında geçirmekte hem de hata riski yüksek olan bir işte yıpranma moral ve fizik olarak hat safhada gerçekleşmektedir.

 

Bir bayan acil tıp doktoru çalışması boyunca hamile kalmaktan veya hamileliğini tamamlayabilme  ve sonrasında bebeğine gereken ilgiyi gösterebilmekte diğer meslektaşlarından daha fazla zorlanmakta, şiddete de daha fazla maruz kalmaktadır.

 

Acillerde şiddet görme ve zamane terörist eylemleri de olası olarak dikkate alırsak, iş güvenliği de yıpranma payını artıran en önemli faktörlerdendir. Özlük hakkı olarak en az radyologlara verilen hakları hak ettiğimizi düşünüyorum. Bunun karşılığı acil çalışanına sürekli ve diğer meslektaşları süresiyle aynı muameleyle emeklilik vermek değil, erken emeklilik hakkı vermek olabilir. Nitekim bir acilci ne kadar iyi olursa olsun sürekli olaylı geçen bir meslek ortamında bir gün mutlaka ‘burn out’ dediğimiz tükenme sendromuna girebiliyor ve sonu fark edilmezse ölüme varabiliyor (öz kıyımlar içinde en yüksek meslek grubunda acilciler gelmekte). 50-60’şında bir cerrah poliklinikte hasta bakmaya devam edebilir. Ama acil tıp uzmanı bir hekim veya hemşire hastaya gereken müdahaleyi yapmakta gecikebilir, aynı atak ve becerileri sergileyemez.

 

Dolayısıyla yıpranma payı yüksek olan bu grup sağlıkçılara erken emeklilik hakkı verilmelidir. Bunun bir daha ve öncelikli konulara dahiliyetle ele alınması acil servis kalitesini de artıracaktır.

 

Saygılarımla

 

 

Uz. Dr. Feriyde Çalışkan Tür

acil
hekimlerine
erken
emeklilik
hakkı
verilmeli
Yorum (11)
erkan erol
yorumunuza katılıyorum,ancak acil servislerde sadece acil tıpuzmanları çalışmıyor.Acil servislerdeçalışan acil tıp uzmanınlarınınkatbekat fazlası pratisyen hekimler çalışmaktadır,ne yıpranmışlık,nede döner sermaye uzman hekimlerin aldığının yarısı bile değildir ve yıllardır durum böyledir,düzeltilmesi için bir çalışmada duymadım.
0
Cevapla
Dr. Tuna Saracoğlu
Son derece katılıyorum.Hiçbir doktorun çalışmak istemediği uzmanların kons.a gelmek istemediği hemşirelerin durmak istemediği bir yer acil servis.Yıllardır bu çileyi çeken insanlarda bir şekilde teşvik edilmeli. Bu düşüncemizi daha sesli bir şekilde duyurmalıyız.
0
Cevapla
Dr. Tuna Saracoğlu
Son derece katılıyorum.Hiçbir doktorun çalışmak istemediği uzmanların kons.a gelmek istemediği hemşirelerin durmak istemediği bir yer acil servis.Yıllardır bu çileyi çeken insanlarda bir şekilde teşvik edilmeli. Bu düşüncemizi daha sesli bir şekilde duyurmalıyız.
0
Cevapla
didem pediatrist
Pediatristlerin de branş nöbeti tutmadığı hastane yok gibi, 50 yaşına da gelsen gecenin bir yarısı konvülziyon vs. ile uğraş dur
0
Cevapla
Atila Keskin
Kesinlikle doğru.Arkadaşlar ekstradan hak vermeselerde olur.İhtisasta ve hekimlik mesleği boyunca fazladan tuttuğumuz nöbetleri hesapladım süre olarak fazladan 5 yıl çalışmışız.(İcap Nöbetleri buna dahil değil)Herhalde çalışmışken yıpranmışızdırda.Askerleri 9 ay çalıştıklarında 12 ay çalışmış sayan devlet gerçekten çalışan biz hekimlerin çalıştıkları bu fazla süreleri emekliliğe saymaması kabul edilemez.Yakında herkes Anayasa Mahkemesine bireysel dava açarsa kimse şaşırmasın.Farkında değildiler ama muayeneleri kapatınca maymun gözünü açtı.Bakan Recep Akdağ başına ne dertler açtı zaman gösterecek.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir