İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Yurtseven, katkı maddesi içeren gıdaların tüketimi nedeni ile çocuklarda en sık görülen sorunlardan biri olan beslenme bozukluğuna dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Yurtseven, “Katkı maddesi olan gıdaların tüketimi ile çocuklarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri beslenme bozukluğudur. Bu tip gıdalar genellikle abur cubur diye tarif ettiğimiz boyalı, besin değeri düşük, aşırı tuzlu veya aşırı şekerli gıdalardır ve dolayısıyla çocukların iştahını kapatır” dedi.
Bu tip gıdaları sık kullanan çocukların gelişmeleri için gerekli besin maddelerini alamadıklarını söyleyen Yurtseven, “Bu durum vitamin-mineral eksikliği, kansızlık, obezite, aşırı zayıflık, IQ düşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep oluyor” dedi.
Dikkat eksikliği nedeni
Bilimsel araştırmalar ve tıp dünyasının katkı maddesi içeren besinlerin çocuklarda zararlı olduğuna dair kuvvetli kanıtlara sahip olduğunu ifade eden Yurtseven ebeveynleri uyardı. Katkı maddeleri ile kanser oluşumu arasındaki bağın da araştırıldığına vurgu yapan Yurtseven, “Bunlarında dışında dikkat eksikliği, hiperaktivite, zeka seviyesinde gerilik, migren atağı gibi hastalıklara da katkı maddesi içeren ürünlerin yol açtığına dair kuvvetli şüphe mevcuttur” diye konuştu.