10 ilden bin 500 eczacı Adana’da ikinci kez buluştu. Adana Eczacı Odası tarafından Hilton Oteli’nde düzenlenen ve iki gün sürecek programın açılışında konuşan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, eczanelerin ilaç fiyat düşüşlerinin meydana getirdiği olumsuzluklardan etkilenmemesi için reçete ya da kutu başına sabit kar marjı imkânının verilmesini önerdi.
Türkiye’de akıllı ilaç kullanımına geçilmesi görüşünü gündeme getiren Çolak, sağlık alanında hizmet sunanları daha da işlev hale getirecek yapılara karşı olmadıklarını vurguladı.
Çolak,“Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumunun kurulmasıyla ilaç devletin sorumluluğundan çıkarılarak özerk olduğu belirtilen düzenleyici bir üst kurula bırakılmaktadır. Söz konusu düzenleme ile ilaç ve eczacılık arasındaki bağ koparılmaktadır.” dedi.
Kaldırılan ticari iskontoların yeniden eczacıya iade edilmesini hatırlatan Çolak, Türkiye’de ilaç pazarının yüzde 95’i açısından ilaç ticari iskonto oranının sıfır olduğunu açıkladı.
Sorunun yapısal çözümü için kamu kurum iskontosu taşıma zararının eczacıların üstünden alınması gerektiğini vurgulayan Erdoğan Çolak, şunları söyledi: “Globol bütçe uygulaması çerçevesinde uygulamaya konulan ilaçta tasarruf tedbirleri eczacıların da dâhil olduğu katılımcı bir mekanizma içerisinde belirlenmeli. Global bütçe için yürürlüğe girdiği tarih olan 2010’da öngörülen rakam revize edilmelidir. Bu bağlamda global bütçe revize edilirken kamu kurum iskontoları tutarı Türkiye ilaç pazarının büyüme oranları ile firmaların pazar payları temel alınarak tüm sektörlere hakkaniyet temelinde belirlenmelidir.”
"ANTİBİYOTİKLER YÜZDE 40 GEREKSİZ KULLANILIYOR"
Akılcı olmayan ilaç kullanımının küresel bir toplum sağlık sorunu haline geldiğine işaret eden Çolak, son bir yılda Türkiye’de kendi kendine ilaç kullanımı yüzde 48.1 gibi oldukça yüksek bir rakama çıktığını ifade etti.
En büyük sorunun antibiyotik kullanımının oluşturduğuna dikkat çeken Çolak, “Türkiye’de antibiyotikler yüzde 40’lara yaklaşan bir oranda gereksiz kullanılmaktadır. Bunun ortalama maliyeti ise yıllık 775 milyon TL’dir.” diye konuştu.
4. Bölge Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan ise sağlıkta yaşanan yapısal dönüşümün yavaş yavaş nihai şeklini almaya başladığını dile getirdi.
Eczacılık mesleğinin yeni bir yapılanmaya gereksinim duyduğunun altını çizen Özkan, “Bu yapılanmanın bir ayağı elbette ki eczaneleri finansal açıdan güçlendirecek yeni alanların bulunmasıdır. Ama asla unutulmamalıdır ki eczacının ekonomik sıkıntıları yapay pazar oluşturarak çözülemez. Eczacı asıl çalışma modelinin hasta odaklı, etik eczacılık olması gerektiğini her zaman akılda tutmalıdır.” şeklinde konuştu.
Açılışa Vali Hüseyin Avni Coş, Vali Yardımcısı Durmuş Gencer, SGK İl Müdürü Muhammed Gerçek, İstanbul'un da olduğu 11 ilin eczacı odası başkanları katıldı.