Medimagazin logo

SGK: TEB, gereksiz yere kamuoyunu meşgul ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçici barkodlu ilaçlar konusundaki değerlendirmeleri nedeniyle Türk Eczacıları Birliğine (TEB) tepki gösterdi.
SGK: TEB, gereksiz yere kamuoyunu meşgul ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


     Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, TEB tarafından, G2D etiketli geçici barkodlu ilaçların SGK tarafından 1 Ocak 2011'den itibaren ödenmemesine ilişkin yapılan değerlendirmeler üzerine açıklamaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

     ''TEB, G2D etiketli geçici barkodlu ilaçlarla ilgili olarak kamuoyunu gereksiz yere meşgul etmekte ve vatandaşlarımızı yanıltmaktadır. TEB tarafından yapılan açıklamalar üzüntü vericidir ve hayretle karşılanmaktadır'' ifade edilen açıklamada, kurumun vatandaşları mağdur etmesinin asla söz konusu olmadığı vurgulandı. Açıklamada, kurumun sağlığı tasarruf edilecek bir konu olarak görmediği, vatandaşların sağlığının korunmasının gerçek tasarruf olduğunun bilincinde bulunduğu belirtildi.

     ''TEB tarafından kamuoyunu yanıltmaya dönük açıklamalar maksatlıdır'' denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

     ''TEB'in iddia ettiği gibi G2D etiketli geçici barkodlu ilaçların SGK tarafından ödenmemesine ilişkin karar bir gecede alınmamıştır. Söz konusu ilaçların 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren kurumumuz tarafından ödenmeyeceğine ilişkin karardan tüm sektörü oluşturan kesimlerin bilgisi vardır.

     Ülkemizde ilaçların karekodlu üretilmesine ilişkin yasal düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde 2 Şubat 2008 tarihinde yayımlanan değişiklik ile gündeme gelmiş olup, yönetmelikte zaman içerisinde bir dizi değişiklik yapılmıştır. 1 Temmuz 2009'dan itibaren karekodlu ürünlerin piyasada satışına izin verilmiş, tüm ilaçların 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren karekodlu olması zorunluluğu getirilmiş, eski tip ürünlerin 31 Aralık 2009'a kadar satışına izin verilmiştir. Ancak tüm ürünlerin karekodlu olma zorunluluğu uygulamanın başlamasına 1 gün kala yapılan değişiklik ile üretim zorunluluğu 1 Ocak 2010'a alınmış ve eski tip ürünlerin satışı için tanınan süre 1 yıldan fazla uzatılarak 1 Ocak 2011 tarihine ertelenmiştir. Diğer bir anlatımla karekodlu ürünler firmalar tarafından 1,5 yılı aşkın süredir piyasaya sürülmekte, bir yıldır üretilen/ithal edilen tüm ilaçların üzerinde karekod bulunmakta ve eski tip ürünlerin satışına izin verileceği son tarih 15 ay öncesinden bilinmektedir.''

     Türkiye'de son 1 yılda üretilen/ithal edilen ilaçların karekodlu olduğuna, G2D ilaçların tamamının karekodlu üretilmiş ambalajları piyasada bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, piyasada karekodlu üretimi bulunmayan ilaçların yerine eczacılara verilmiş yetki çerçevesinde eşdeğerlerinin hastalara verilmesinin mümkün olduğu belirtildi.

     Açıklamada, ''Bu itibarla vatandaşlarımızın tedavisi için gerekli görülen ilaçları ücreti karşılığında temin etme zorunluluğu dolayısıyla hastaların ilaçsız kalması kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın sağlığını ilgilendiren bu tür hassas konularda daha doğru bilgilendirme yapılması, farklı amaçlar sebebiyle de olsa gerçeklerin saptırılmadan kamuoyuna aktarılması hususunda TEB'i duyarlı olmaya çağırıyoruz'' ifadesine yer verildi.

sgk:
teb
gereksiz
yere
kamuoyunu
meşgul
ediyor
Yorum (1)
ALİ ATAN
SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ ECZACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN KONUYLA İLGİLİ 01/10/2010 TARİH VEB.10.0.IEG.0.77.00.02/61270 SAYILI GENELGESİNİ YAYINLIYOR YORUMU SİZLERE BIRAKIYORUM. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Đlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü _________________________________________________________________ Söğütözü Mahallesi 2176. Sokak No:5 P.K. 06520 Çankaya/ANKARA Tel: 0 (312) 218 30 00 Faks: 0 (312) 218 30 03 e-Posta: info@iegm.gov.tr Sayı : B.10.0.IEG.0.77.00.02/61270 01 Eylül 2010 Konu : GENELGE 2010/63Bilindiği üzere ilaç ambalajlarına 2 boyutlu barkod zorunluluğu getirilmistir. Sosyal Güvenlik Kurumu Baskanlığı ile birlikte konunun diğer paydasları olan üreticiler, ilaç depoları ve eczaneler ile yapılan toplantılar sonucu uygulamanın 16 Mayıs 2010 tarihinden itibaren baslatılması kararı alınmıstır. Ürünlerin anılan tarihte karekodlu ve karekodsuz olarak piyasada bulunacağı söz konusu olduğundan geçis süresi verilerek etiketleme yolu ile bütün ürünlerin karekodlu hale getirilmesi planlanmıstır. Etiketleme islemleri Temmuz 2010 ayında sonlandırılmıstır. Etiketlenemeyen ürünler depolar tarafından iade alınmıstır. Đlaç firmaları ve ecza depoları ile yapılan iki toplantıda iade edilen ürünler arasında “etiketi sökülmüs G2D’li ürünler” bulunduğu ve “eczanelerin G2D’li ürünleri almak istemedikleri” bilgisi edinilmistir. Konu incelendiğinde problemin ürünler üzerinde yer alan sanal son kullanma tarihi ile ilgili olduğu görülmüstür. Sanal tarih olarak belirlenen 31/12/2010 tarihi Bakanlığımızca sistemde gerekli değisiklik yapılarak 31/12/2020 olarak değistirilmistir. Uygulamanın amacı milli servet değerinde olan bu ürünlerin ziyan olmamasını temin etmektir. Ancak G2D’li ürünler üzerinde yer alan gerçek “son kullanma tarihlerinin” eczacılarımız tarafından daha evvelce yapılageldiği sekli ile gözle kontrol edilmesi ve sistem tarafından onaylanan “son kullanma tarihi” ile yetinilmemesi gerekmektedir. Ayrıca uluslararası kontrole tabi ürünler olarak tasnif edilen ve ülkemizde yesil ya da kırmızı reçete ile satılabilen ürünlerin kontrollerinin yapılmasında hatalar olusabileceği endisesi ile karekodsuz olarak piyasada bulunan bu ürünlerin G2D isleminden muaf tutulması kararı alınmıstır. Bu ürünler için Sosyal Güvenlik Kurumlarınca yapılan eczane ödemelerinde eskiden olduğu gibi kupür kesme islemine devam edilmesi veya Đlaç Takip Sistemi dısında gelistirilebilecek baska bir model kullanılması gerekmektedir. Bilginizi ve gereğini rica ederim. Prof. Dr. Nihat TOSUN
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir