Medimagazin logo

Reçetesiz ilaçta reklamın önü açıldı

Reçetesiz ilaçlarda reklamın önünü açacak düzenleme, eczacıların bütün itirazları ve eylemlerine rağmen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Konuyla ilgili milletvekilleri, bakanlar, kurum ve kuruluş başkanları ile görüşmelerine rağmen düzenlemenin geçmesine engel olamadıklarını belirten Türk Eczacıları Birliği, düzenlemeyi Cumhurbaşkanı’nın da onaylaması durumunda, konunun Anayasa Mahkemesine taşınmamsı için gerekli girişimleri başlatacaklarını duyurdu
Reçetesiz ilaçta reklamın önü açıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İçerisinde reçetesiz ilaçlarda reklamın önünü açmaya yönelik düzenlemeyi de barındıran Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı’nın bazı maddeleri 6 Ocak 2011 tarihli TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi

 

Reçetesiz ilaçlar ile başlayarak kapsamın daha da genişleyeceğini ve ilaçta reklamın kabul edilemez olduğunu savunarak ilgili maddeye karşı çıkan eczacıların, İstanbul Eczacı Odası önderliğinde düzenlediği faksla eyleme rağmen Meclis genel kurulundan geçerek kabul edilen maddeyle ilgili Türk Eczacıları Birliği (TEB) resmi sitesinde bir açıklama yaptı.

 

Tüm çalışma ve görüşmelere rağmen...

Yaptıkları açıklamada, kanunun “belirli ürünlerin ticari iletişimi” başlıklı 11 inci maddesinin, reçeteye tabi olmayan ilaçların belirli ilkeler çerçevesinde de olsa, reklamının yapılabileceği yönünde bir düzenleme içerdiğini; hali hazırda yürürlükte olan 3984 Sayılı Kanun’da da aynı düzenleme bulunmaktayken, yeni Kanun Tasarısında, halk sağlığını tehdit eden bu maddenin kaldırılması için uzun süredir yoğun çalışmalar sürdürdüklerini aktaran TEB Merkez Heyeti, yürütülen çalışmalarla ilgili “Bu kapsamda 2010 yılının Şubat ayından itibaren, Merkez Heyetimiz sayısız görüşme gerçekleştirmiş ve tasarının onaylanmasının olası tehlikeli sonuçları konusunda tüm komisyon üyelerine, detaylı bilgi içeren raporlar sunulmuştur. Bu çerçevede; ilk olarak RTÜK ve Sağlık Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunulmuş; ardından tasarının görüşüldüğü Alt Komisyon Başkanı ve tüm üyeleri, Anayasa Komisyonu’nun tüm üyeleri, RTÜK Başkanı, Mecliste grubu bulunan partilerin Grup Başkan Vekilleri ve tüm eczacı milletvekilleri ile görüşülmüştür. Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ ile 3, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer ile de bir kere görüşme yapılarak kanun tasarısının içeriği ile ilgili olarak Birliğimizin talepleri iletilmiştir. Tüm bunlara rağmen Tasarının, Komisyonlarda onaylanarak Meclis Genel Kurulu’na gönderilmesinden sonra da, Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç, özel olarak bu konuya ilişkin ziyaret edilmiş ve kendisine de hazırlanmış olan rapor sunulmuştur” bilgisini verdi.

 

Eczacı meslektaşlar da destek vermedi

Tasarının, Meclis gündemine alınacağı bilgisi dahilinde, kanuna ilişkin değişiklik önergesi taslağının birçok milletvekiline sunularak Meclis’te çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten TEB Yönetimi, “Değişiklik önergesinin Meclis gündemine alınması yönünde iktidar partisine mensup eczacı milletvekillerinden herhangi bir destek alınamadığı için, önergenin muhalefet partisi milletvekilleri tarafından Meclis gündemine getirilmesi için girişimlerde bulunulmuştur. Sonuç olarak muhalefet partisi milletvekilleri tarafından sunulan önerge ile konu Meclis gündemine taşınmıştır. Hükümetin görüşünün istendiği kısımda ise Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç; Türk Eczacıları Birliği’nin ve eczacıların tasarının ilgili maddesinin değiştirilmesi için uzun süredir mücadele ettiklerini ancak AB müktesebatı gereğince tasarının değiştirilmeden onaylanması gerektiğini belirtmişlerdir” ifadelerini kullandı.

 

Önce Cumhurbaşkanı; olmazsa hedef Anayasa Mahkemesi

TEB Merkez Konseyi, düzenlemenin kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada; orta ve uzun vadede oldukça ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını savundukları düzenlemenin, durdurulması için, siyasi ve bir bütün olarak parlamento iradesinin devreye gireceğine inandıklarını bildirdi. Gelinen noktada yapılması gerekenin, son onay merci olan Cumhurbaşkanına ilgili düzenlemeye ilişkin endişelerini arz etmek; buna rağmen kanunun değiştirilmeden Resmi Gazete’de yayımlanması durumunda ise Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için girişimlerde bulunmak olduğunu söyleyen yönetim, açıklamasına şu ifadelerle son verdi:

 

“Bizler halka sunduğu ürünün reklamının yapılarak tüketiminin arttırılmasını engellemek için bugüne kadar yılmadan mücadele vermiş belki de tek mesleğin mensuplarıyız. Çünkü bizler birer sağlık çalışanıyız. Bundan önce benzer düzenlemelere ilişkin açmış olduğumuz davalarda mahkeme; ilacın reklamının yapılmasının halk üzerinde yanlış anlaşılmalara sebep olacağını, halk sağlığının ciddi şekilde zarar göreceğini, özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ile reklâmın son derece yanıltıcı bir hal alacağını ifade etmişti. Yine aynı gerekçe ile yeni düzenlemenin de hayata geçirilmeden durdurulacağına inanıyoruz.”

reçetesiz
ilaçta
reklamın
önü
açıldı
Yorum (1)
Rahmi Özkaya
Sayın Mediamagazin bülteninize abone edilerek adresime gönderilmesini arzederim. Saygılarımla Tarım İl Md atakum/Samsun
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir